Program extins si ghisee mai multe la CAS
Programul de relatii cu publicul al Casei de Asigurari de Sanatate Salaj va fi extins, incepand de saptamana viitoare, tot de atunci urmand sa fie suplimentat (cu doua) si numarul de ghisee la care se vor putea adresa asiguratii. Este prima masura luata de noul presedinte – director general al institutiei, Andrei Barbu Todea, care si-a argumentat decizia, ieri, in cadrul primei conferinte de presa sustinute in aceasta calitate, prin faptul ca „partea de relatii cu publicul este, de fapt, oglinda institutiei”. Pentru ca aceasta… oglinda sa reflecte imaginea unei institutii functionale, asiguratii vor gasi, de luni, ghiseele deschise intre 8,00 – 14,00, iar martea chiar intre 8,00 si 18,00. Cele doua ghisee suplimentare ce vor functiona tot incepand de luni, vor fi unul pentru declaratii, iar celalalt pentru concedii medicale.
Reorganizarea si eficientizarea institutiei va continua, ne-a asigurat Todea, si cu alte masuri de acest gen, prima avuta in vedere fiind punerea la punct a circuitului documentelor, astfel incat orice asigurat sa poata afla, oricand, in ce stadiu de solutionare se afla un document intr-un anumit moment. Directorul CAS a tinut sa precizeze ca institutia a carei conducere tocmai a preluat-o este, totusi „una care nu prezinta probleme majore de functionare, disfunctionalitatile existente fiind toate rezolvabile, si inca intr-un timp scurt”. Todea a mai sugerat ca activitatea CAS va intra intr-o oarecare normalitate inca de saptamana viitoare, cand se estimeaza ca vor instalati pe post cei trei directori adjuncti, aflati saptamana aceasta la concurs la Bucuresti.
Limitarea internarilor, doar in luna mai
Directorul CAS s-a referit, ieri, si la situatia bugetului alocat sanatatii in acest an, mai mic cu aproape 15 procente decat cel de anul trecut, oprindu-se in special la problemele aparute la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. „Situatia nu este nici pe departe atat de alarmista precum o fac altii sa para” – a precizat Andrei Todea, facand, astfel, referire la unele declaratii ale conducerii Spitalului Judetean. El a explicat ca serviciile medicale prestate de spital pana la nivelul lunii aprilie au fost decontate integral, singura problema fiind cu serviciile din luna mai, ce vor fi decontate in iunie si pentru care suma pusa la dispozitie a fost diminuata cu 17 procente. Cat despre masura reducerii numarului de internari pentru incadrarea in bugetul diminuat, Andrei Todea a apreciat ca aceasta n-ar trebui sa sperie pe nimeni, deoarece este valabila doar pentru luna mai, completand ca „oricum, multe dintre aceste internari nu sunt pe deplin justificate”. Chiar daca s-a declarat de parere ca diminuarea bugetului spitalului nu va duce si la diminuarea veniturilor salariale ale lucratorilor de acolo, directorul general al CAS a apreciat, totusi, ca, „in an de criza, cum este acum, nu poti sa-ti permiti sa faci la nivel maxim alocarile de sume pentru cheltuieli de personal, mai ales ca aceste cheltuieli au ajuns sa reprezinte 80% din bugetul spitalului. Iar asta se face, intotdeauna, in detrimentul calitatii actului medical”.
Unde sunt bani, nu sunt medici
Iesirea sistemului de sanatate din aceasta situatie de criza ar putea fi asigurata de ambulatoriile de specialitate – a mai apreciat Andrei Todea – pentru care bugetul alocat in acest an este dublu fata de anul trecut. „Problema este – sublinia directorul CAS – ca tocmai aici, unde avem bani, nu avem cui sa-i dam”, referindu-se la faptul ca, din lipsa de medici disponibili, s-au incheiat doar 36 de contracte pentru ambulatoriul de specialitate, fata de 60 cat permitea bugetul. Cea mai acuta lipsa de medici se resimte, a precizat Todea, la specializari precum ortopedie, ortopedie infantila, cardiologie, pediatrie si chirurgie infantila.
Si medicina primara reprezinta un sector relativ bine finantat in acest an, cu un buget aproape egal celui de anul trecut. Andrei Todea si-a anuntat intentia de a discuta cu medicii de familie pentru a-i determina sa acorde o atentie sporita cresterii calitatii serviciilor medicale oferite luand, astfel, din presiunea ce apasa asupra Spitalului Judetean. „Veniturile lor au crescut exponential in ultima perioada, dar aceasta crestere nu s-a resimtit intr-o crestere a calitatii serviciilor lor” a apreciat Todea, apreciind ca acest lucru va trebui sa se schimbe cat mai curand.
Banii ajung doar pana in septembrie
Conform estimarilor facute de Andrei Todea, in lipsa unei rectificari bugetare, bugetul alocat sanatatii pentru acest an ar ajunge doar pana aproximativ la sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie. Presedintele CAS s-a aratat, insa, increzator ca va „exista, cu siguranta, o rectificare”, prin care vor fi asigurate sumele necesare functionarii sistemului pana la finele anului.