De Revelion, avem posibilitatea de a bea sampanie adevarata, produsa la noi, in Salaj, dupa metoda originala. Putini stiu ca nu orice vin spumant, din multele care sunt pe piata, este sampanie. Sunt vinuri spumante si atat, le lipseste rafinamentul sampaniei adevarate, produse dupa celebra metoda inventata in secolul XVII de calugarul Dom Perignon.
rn
Fabrica de sampanie din Simleu Silvaniei, Podgoria Silvania, tocmai a scos pe piata 300.000 de sticle de sampanie sub o noua forma de prezentare, obtinuta dupa metoda traditionala de fermentatie in sticla. Plusul este dat si de noua linie de productie si imbuteliere, achizitionata de noul proprietar. Sticlele au dopuri si etichete noi. Producatorul vine cu doua variante de prezentare – Premium si Premium Lux, cu sticle imbracate in catifea.
Este prima productie de vinuri obtinuta de noul proprietar, Delian Nicolae Dregan, din strugurii culesi in 2015, pentru ca vinul spumant obtinut la Simleu are nevoie de o perioada de maturizare de trei ani.
La fabrica de vin spumant din Simleu s-a produs ultima data vin spumant in 2004. De atunci s-a vandut doar ce era pe stoc.
rn
Investitia intr-o marca de traditie
rn
Fabrica de vin spumant din Simleu a fost cumparata de Delian Dregan, un om al locului. Din vechea fabrica a ramas din pacate o ruina doar o ruina, dar Dregan mizeaza pe brand si vrea sa readuca in actualitate una dintre cele mai vechi marci salajene. Valoarea investitiei o dau beciurile cu trei iesiri, care au o lungime totala de 3,5 kilometri, si comunica intre ele
Delian Dregan ne spune ca langa beciurile noi exista un beci folosit de evrei la producerea vinului, construit in 1820. Sampania se produce la Simleu Silvaniei dupa metoda de fermentare lenta, in sticla, din regiunea Champenois, de unde si numele de sampanie.
Noul proprietar al Podgoriei "Silvania" a investit masiv in retehnologizarea fabricii. Practic, a cumparat toata tehnologia necesara, din strainatate. A infiintat noi plantatii de vita de vie cu soiuri nobile, pe o suprafata de 40 de hectare. S-a lucrat putin si la crama, pentru a o face mai primitoare pentru turistii care-i trec pragul.
"Am inceput cu renovarea cladirii, ca sa nu mai fie infiltratii, apoi am lucrat la partea de incalzire, ne-am ocupat de obtinerea autorizatiilor de functionare. Pe partea tehnologica, am achizitionat 10 rezervoare a cate 20 000 de litri, bazine de fermentare a cate 10.000 de litri, unde am investit peste 300 de mii de euro doar in rezervoare. Am achizitionat prese noi pentru struguri, pompe si tot ce trebuie pentru o linie completa de degorjare, dozatoarere de licoare, spalare sticle, dopuitor, capsator, masina de tiraj pentru pregatirea celei de-a doua fermentatii. Avem probleme cu forta de munca, pentru ca nu am gasit personal suficient pentru a putea face acest lucru manual. La crama, suntem deocamdata in discutie cu un arhitect pentru amenajarea cramei si formarea unui circuit turistic. Vom muta magazinul de degustare, avem si o sala de protocol, dar nu este hotarat cum vor arata in final, pentru ca suntem inca in faza de dezvoltare a proiectului".
rn
Secretele celei mai bune sampanii
rn
Pe partea de productie, Delian Dregan spune ca doreste sa recucereasca treptat piata nationala si apoi sa intre pe piata internationala. Are ca avantaj istoricul si renumele sampaniei produse la Simleu Silvaniei, castigat prin calitatea produsului obtinut prin metoda traditionala frantuzeasca "Champenois" de fermentare lenta, in sticla. Asul din maneca Podgoriei Silvania il reprezinta conditiile din beciul aflat la o adancime de 60 de metri sub Magura Simleului, cu galerii intinde de 3,5 kilometri, unde se obtine umiditatea si temperatura necesara bunei fermentari, constanta, de 11 grade Celsius. Sampania produsa la Simleu se diferenteaza de restul produselor de pe piata romaneasca prin respectarea retetei traditionale, fara conservanti, fara alte adaosuri.
Sampania Silvania se gaseste acum in reteaua de magazine Unicarm, dar si in magazine mai mici din tara si din judet. Noua sticla de sampanie va avea un pret de aproximativ 35 de lei, spune producatorul. Ca o comparatie, sampania originala produsa de francezi dupa aceeasi metoda traditionala, Dom Perignon, se vinde pe piata cu preturi incepand de la 700 de lei.
rn
Valoarea o dau intotdeauna timpul si rabdarea
rn
Cramele Silvania au obtinut o productie noua de circa 300.000 de sticle de sampanie si 50.000 de sticle de vinuri.
Candva, pe portile fabricii de sampanie ieseau cateva milioane de sticle. Majoritatea ajungeau la export. Noul proprietar spune ca nu se grabeste si ca prefera sa-si recastige piata prin calitatea produsului.
"O luam cu pasi mici. “ncercam sa marim capacitatea de productie si, proportional, sa marim si capacitatea de vanzare, dar putem sa facem acest lucru doar treptat, nu ne putem hazarda la lucruri prea mari. Deocamdata, avem cerere si vrem sa fim prezenti in tara. Multe persoane peste 40 de ani, pe care le-am intalnit in tara, sunt entuziasmate cand aud de brandul Silvania. “si aduc aminte cu nostalgie de sampania Silvania, care era folosita la un anumit nivel", ne spune noul proprietar.
Investitor tanar, dar pasionat si calculat, Delian Dregan spune ca a cumparat brandul de vinuri "Silvania" pentru a-l lasa copiilor, constient ca nu poate obtine un profit imediat care sa-i acopere investitia.
Pana a ajunge la profit e cale lunga, insa investitorul pune mult suflet in ceea ce face. Banii investiti se vor recupera in timp, cu multa munca, dar cu credinta ca scoate un produs pe piata care se va diferentia prin calitate. Pentru Salaj este un produs care face cinste.
rn
Succes deplin la Targul Goodwine 2017
rn
Lunile trecute, Delian Dregan a dus vinul spumant si vinurile marca "Silvania" la targul de profil Goodwine 2017 din Bucuresti. Produsul s-a bucurat de aprecierea vizitatorilor care au degustat produsul.
"Multa lume a fost incantata. Cativa au recunoscut sampania produsa la Simleu Silvaniei si au spus ca nu au mai gasit produsul de mult timp pe piata", ne-a povestit Dregan.
Unul dintre degustatori a fost Chef Catalin Scarlatescu, care a apreciat calitatea.
Pe langa sampanie, Podgoria Silvania a scos pe piata patru tipuri de vin sub aceeasi marca: Traminer, un cupaj de Feteasca si Riesling, Pinot Noir si Muscal Ottonel.
Administratorul podgoriei este decis sa recastige cu noile produse locul pe care Silvania din Simleu il ocupa in urma cu ani buni. Dregan spune ca va participa la cat mai multe targuri de profil din tara si strainatate, mizand pe calitatea produsului la degustare.
rn
Prima data, bem sampania
prin reprezentanti, ca pe vremuri
rn
Precum le este obiceiul de multi ani incoace, institutiile publice locale si judetene inchina cu prilejul sarbatorilor de Craciun si de sfarsit de an numai sampanie produsa la Simleu.
Consilierii judeteni au primit din partea Consiliului Judetean cate un calendar, o agenda si cate o sticla de vin spumant "Silvania" din noua colectie