Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, marti, ca, pana in 2014, salariul minim trebuie sa ajunga la 50% din salariul mediu pe economie, iar salariile cuprinse in grila de salarizare a legii unice ar putea fi acordate peste cinci – sase ani. Mocanu a spus ca, la discutiile de marti, s-a stabilit un calendar al negocierilorpentru ca, intr-un cadru larg, nu pot fi purtate discutii punctuale. El a precizat ca miercuri, joi si vineri vor avea loc discutii la nivel de experti cu fiecare minister in parte si sindicatele din domeniu privind sporurile specifice si coeficientii de ierarhizare. Mocanu a mai spus ca miercuri, la ora 11.00, vor avea loc discutii cu cei de la Finante in care se va urmari armonizarea propunerilor facute de ministere, astfel incat sa se ajunga la o imagine de ansamblu. El a precizat ca sunt 1.380.000 de bugetari vizati de legea salarizarii unice si aproximativ 250 de niveluri de ierarhizare, astfel ca acest proiect nu poate fi realizat de la o zi la alta sau de la o saptamana la alta. Secretarul de stat a mai spus ca are speranta ca va fi respectat termenul de finalizare a proiectului de lege.
Potrivit calendarului de negocieri, miercuri, la ora 10.00 vor fi discutii la Ministerul Muncii cu reprezentantii Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), la ora 11.00 – cu cei ai Ministerului Finante, la ora 12.00 – cu Ministerul Transporturilor, la 13.00 – cu cei ai Curtii de Conturi, la 14.00 – cu cei din Ministerul Sanatatii si la ora 16.00 – cu experti din Ministerul Agriculturii.
Discutiile vor continua joi, la ora 10.00 cu reprezentantii Ministerului Educatiei, la 11.00 cu cei ai Ministerului Finantelor Publice si reprezentantii vamilor, la 13.00 cu Ministerul Culturii, la 16.00 cu Ministerul de Externe si la ora 17.00 cu reprezentantii Ministerului Justitiei. Ultima zi a discutiilor cu fiecare minister in parte va fi vineri, cand incepand cu ora 9.00 se vor prezenta reprezentantii Ministerului Apararii Nationale, SRI, SPP, Ministerul Administratiei si Internelor.
Grupul de lucru de la Ministerul Muncii va relua discutiile martea viitoare, pentru a corela deciziile luate in urma intalnirilor cu fiecare minister in parte. Sindicalistii s-au declarat neincrezatori in aplicarea din 2010 a Legii unice de salarizare, fiind de parere ca aceste discutii sunt grabite din cauza alegerilor din toamna.
Presedintele Federatiei „Alma Mater”, Anton Hadar, a spus ca decizia luata marti de grupul de lucru de la Ministerul Muncii reprezinta o solutie pe care sindicatele au propus-o in urma cu o luna. El a aratat ca in urma discutiilor cu fiecare minister in parte, vineri ar putea sa „existe o arhitectura de ansamblu a acestui proiect de lege”. Hadar a adaugat ca spera ca in domeniul educatiei sa fie respectati coeficientii de ierahizare deja discutati cu reprezentantii Guvernului, respectiv 7,5 si 10 pentru conferential si intre 10 si 13 pentru profesorul universitar. Sindicatele spun ca exista si coeficienti de performanta in domeniul educatiei.
Reprezentantul „Forta Legii”, Ringo Damureanu a declarat, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca „marii perdanti” ai acestei legi sunt functionarii publici, pentru ca au cel mai dur regim de incompatibilitati si vor avea un salariu mai mic cu trei-cinci milioane de lei vechi fata de ceilalti bugetari in urma aplicarii acestei legi. „Functionarul public primeste in prezent 699 de lei impozabil, respectiv aproximativ 500 de lei net si chiar daca in urma aplicarii acestei legi salariul se va dubla, este o discriminare intre functionarii publici si celelalte categorii de bugetari. Ne temem ca scopul acestei legi este pur electoral, in proiect vor aparea coeficienti de ierarhizare cat mai mari care nu vor putea fi implementati dupa 2010”, a spus Damureanu.
La randul sau, presedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor „Pro Lex”, Vasile Lincu, a spus ca in prezent politistii sunt cei mai dezavantajati, mai ales din cauza modificarilor la legea pensiilor potrivit carora nu se mai iau in calcul sporurile pe care politistii le primesc in prezent. Lincu a precizat ca, in prezent, pentru politisti sunt in total 18 sporuri, dar un politist beneficiaza de maximum cinci astfel de sporuri, acestea reprezentand doua treimi din salariul de baza.
Salariul minim trebuie sa ajunga la 50% din salariul mediu pe economie, pana in 2014
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...