Ca la fiecare sfarsit de an, patronatele si sindicatele au inceput „duelul” pe tema salariului minim pe economie valabil in 2010. Nici in an de criza, cele doua tabere nu reusesc sa ajunga la un numitor comun. Astfel, daca reprezentantii salariatilor pretid ca de anul viitor, nici un angajat sa nu primeasca sub 705 lei, cei mai multi patroni par a fi de neclintit. Acestia spun ca, date fiind conditiile economice actuale, majorarea salariului minim ar lovi si mai mult in bugetul companiilor.
„Nu putem fi indulgenti, chiar daca este criza. Am fost indulgenti destul timp”, spune Pompiliu Ceaca, presedintele Cartel Alfa-filiala Salaj. Potrivit acestuia, un salariu de 705 le-ar da posibilitatea romanilor sa aiba un trai cat de cat decent. „Iar daca angajatorul nu poate oferi macar aceasta suma, care oricum este sub nivelul din alte state europene, inseamna ca sunt incapabili sa-si mentina ori sa-si motiveze muncitorii”, este de parere liderul sindical.
La polul opus, reprezentantii mediului de afaceri din Salaj sustin ca „majorarea salariului minim ar fi o greseala, nu de alta dar daca un angajator vrea sa-si motiveze oamenii o poate face fara sa fie obligat. Activitatea firmelor s-a redus, in unele cazuri, si cu 70 la suta, acesta fiind inca un motiv pentru care o astfel de decizie nu ar fi binevenita. Cel mai bine ar fi ca salariul minim sa fie pastrat la nivelul actual, cel putin pana economia isi mai revine”.
Salariul minim, mar al discordiei
Articole
Cât impozit ne ia statul pentru dividende
Anul 2025 a adus modificări în ceea ce privește impozitarea veniturilor din dividende, distribuite după data de 1 ianuarie. Astfel, se modifică cota de impozit pe veniturile din dividende de la 8% la 10% pentru: dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română; dividendele plătite de o persoană juridică persoanelor fizice, inclusiv câștigul obținut de acestea ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament…
Mai mult...Coduri CAEN noi pentru toate firmele. Termene, costuri, sancțiuni
Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare CAEN Rev.3, o versiune actualizată a Clasificării Activităților din Economia Națională. Această schimbare presupune ca societățile, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) să-și actualizeze obiectul de activitate în conformitate cu noua clasificare. La nivelul Oficiului Național al Registrului Comerțului a fost stabilită procedura necesară pentru implementarea acestei actualizări, asigurându-se conformitatea cu noile reglementări. Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este în conformitate cu Nomenclatorul…
Mai mult...