Salariul mediu brut lunar in sectorul public, de 2.199 lei in prezent, va stagna anul viitor, dar va creste ulterior cu pana la 56%, urmand sa ajunga in 2015 la 3.430 lei, conform datelor prezentate, marti, de ministrul Finantelor, la discutia de la Guvern cu sindicatele privind salarizarea unitara. El a precizat ca evolutia salariului mediu ia in calcul si sporurile, nu si al 13-lea salariu.
„Cresterea cumulata in perioada 2010-2015 a salariului mediu lunar, in cei sase ani, este de aproximativ 56%. Este o dinamica de crestere prin care sa asiguram convergenta si cat de cat sa ne apropiem de salariile din Uniunea Europeana, dar in acelasi sens sa ne corelam cu cresterea economica”, a spus Pogea.
Potrivit ministrului, legea de salarizare unitara va conduce la scaderea masei salariale de la 9,4% din PIB, cat este in prezent, la circa 6% din PIB in 2015. „In urma cu patru ani, masa salariala a sectorului public reprezenta aproximativ 5,5-5,7%. Dinamica in ultimii patru atat in ceea ce priveste numarul de personal, nivelul de majorare a salariilor, cat si sporurile au facut ca masa salariala astazi sa ajunga la 9,4% din PIB, adica mai exact 46 de miliarde de lei. Nu putem sa intram in Uniunea Europeana in 2015 cu salarii de 300 euro, dar aceste salarii trebuie sa fie corelate cu productivitatea si evolutia salariilor din mediul privat, acesta din urma fiind cel care asigura pana la urma sustenabilitatea si genereaza resursa pentru sistemul public”, a afirmat Pogea.
Salariul mediu brut in sectorul public va creste la 3.430 lei pana in 2015
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...