Judetul nostru se situeaza pe locul 22 pe tara in ce priveste datoriile populatiei catre banci.
Peste 20 de miliarde de lei au fost inregistrate ca restante la banci, la finalul lunii august, pe plan national. Persoane fizice si juridice care au contractat credite in lei si in valuta la banci s-au gasit in imposibilitate de plata, iar econtext.ro a facut un nou top al datornicilor pe baza datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei. Potrivit acestui top, datornicii salajeni plaseaza judetul nostru pe locul 22, ceea ce reprezinta o pozitie medie pe tara.
Cele mai mari restante sunt inregistrate in Bucuresti, care ocupa prima pozitie cu 7.337.000.000 lei, o suma mult mai mare decat cea inregistrata de locul doi din topul datornicilor, ocupat de judetul Cluj cu 984.900.000 lei. Pe ultimul loc se afla judetul Teleorman care inregistra la data de referinta o datorie de doar 67.700.000 lei.
In ceea ce priveste judetul Salaj, restantele imprumutatilor de aici se ridica la valoarea de 261.200.000 de lei. Salajenii cu multe restante sunt cei care s-au imprumutat in lei – suma de plata ajungand la 180.600.000 de lei, iar diferenta de 80.600.000 de lei o reprezinta restanta la creditele in valuta. De precizat ca datele Bancii Nationale iau in calcul ca restante creditele care in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se efectueaza raportarea inregistreaza intarzieri la plata de cel putin o zi.
Datornicii acuza lipsa banilor
Scaderea veniturilor, in special in sectorul bugetar din cauza taierilor masive de salarii, este principala motivatie pentru clientii bancilor care nu pot sa-si plateasca ratele. Cu toate ca exista si posibilitatea de a renegocia contractele de imprumut, clientii au pierdut sume importante din veniturile lor salariale si nu mai pot face fata platilor de rambursare. O alta categorie de imprumutati o reprezinta cei care au contractat credite intr-o moneda exotica, iar in ultimii ani aceste monede au cunoscut o crestere in raport cu leul care a dus chiar la dublarea datoriilor.
Bancile sunt asigurate
Contactat de Graiul Salajului, economistul Emanoil Girdan, fost director de banca, spune ca datoriile inregistrate de clienti au efecte asupra bancilor, dar ca sunt asigurate, normele BNR-ului fiind drastice in aceasta privinta – ele sunt obligate sa constituie provizioane pentru portofoliile cu probleme. In ceea ce priveste datornicii la banci, Emanoil Girdan spune, ca pe langa situatia de criza a economiei globale si implicit a celei nationale, oamenii nu-si pot plati creditele din o serie de motive care sunt de inteles. „Pornim de la buna credinta a clientului, pentru ca oamenii cand se imprumuta au in intentie restituirea acestuia. Ajung sa nu-si mai achite ratele in primul rand din cauza scaderii veniturilor, pierderea locurilor de munca si a capacitatii de munca – stim ca nu se primeste aceeasi suma pe perioada concediilor medicale. Mai exista si situatia in care clientul iese din perioada de somaj si nu isi mai gaseste un loc de munca”, ne-a explicat Emanoil Girdan.
Salariile micsorate fac din salajeni datornici la banci
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...