E un cerc vicios. Atâta timp cât nu gasesc angajati calificati, firmele salajene nici nu vor putea produce mai eficient, pentru a creste salariile


Directia Judeteana de Statistica ne prezinta o situatie din care reiese ca în luna iunie 2016 câstigul salarial mediu net a fost în Salaj de 1.566 de lei pe persoana, cu 24,6 la suta mai mic fata de câstigul salarial mediu nominal net pe economie. 

Salajenii câstiga cel mai bine în industrie si constructii (1.648 de lei salariul mediu net), peste media judetului. In servicii, salariul mediu net este de 1.536 de lei. Ca întotdeauna, agricultura este prost platita, salariul mediu net pentru cei din agricultura, silvicultura si pescuit este de 1.278 de lei, sub media pe judet.
Nu-i de mirare, prin urmare, ca piata muncii este în plop în Salaj. Cererea de forta de munca este mare, în orice domeniu. Angajatorii nu numai ca nu gasesc oameni calificati, dar nici macar nu primesc cv-uri în urma campaniilor de angajare pe care le fac. Oferta nu este onorata de salajenii fara loc de munca. Chiar daca efectivul de salariati stop_coloana ai judetului a crescut cu 1.642 de persoane în intervalul iunie 2015 – iuniei 2016, criza de forta de munca este pe deplin vizibila. Tinerii pleaca peste hotare, care pleaca. Alti tineri si cei mai în vârsta se angajeaza la firme din judetele limitrofe, unde salariile sunt si duble fata de cele din Salaj. Daca în judetul nostru salariul mediu este cu un sfert mai mic decât media pe tara, în Cluj, de exemplu, se câstiga peste media nationala.
Putine sunt persoanele apte de munca sa prefere unitatile economice ale Salajului. Numai cei care au motive serioase ramân în întreprinderi din Zalau, Jibou sau Simleu Silvaniei. Zalaul are acum în jur de 18.000 de salariati. Putini, fata de de cei peste 40.000 de la începutul anilor 90.