In urma protestelor declansate de la 1 septembrie, magistratii au obtinut salarii la care majoritatea oamenilor nici nu pot visa
Proiectul final al legii salarizarii unitare cuprinde salarii majorate pentru magistrati, fata de ultima varianta propusa si care a dus la declansarea de proteste in toata tara. Noile valori indica cresteri de peste doua salarii minime pe economie. Un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), procurorul de la Parchetul de pe langa ICCJ, cel din cadrul DNA si de la DIICOT, cu vechime cuprinsa intre 10 si 15 ani, vor avea un coeficient de salarizare cuprins intre 9,55 si 10,40 salarii minime, in functie de vechime, adica vor castiga cel putin 57 de milioane de lei vechi. Inainte de aceasta modificare, coeficientii erau intre 6,95 si 7,10, iar pentru o vechime mai mare de 20 de ani se acordau 9,6 salarii minime, fata de 11,2 acum.
Judecatorii de la Curtile de Apel si procurorii din cadrul parchetelor de pe langa curti vor primi 8,3 salarii minime pentru 20 de ani de vechime. Coeficientii pentru cei de la tribunal sunt cuprinsi intre 6,2 si 8, in functie de vechime. In cazul grefierilor, cel mai mare salariu il va avea prim-grefierul, grefierul sef-sectie si grefierul sef – 4,8 salarii minime.
Totodata, dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, magistratii de la judecatorii, tribunale, curti de apel si ICCJ, precum si procurorii de la parchetele de pe langa aceste instante, personalul de specialitate si cel de probatiune vor beneficia de un spor de risc si supra-solicitare neuropsihica de 25 la suta si spor de confi-dentialitate de 5 procente din salariul de baza.
Din 2010, la sporul pentru risc se mai adauga 25 de procente iar pentru asi-gurarea confidentialitatii 10 la suta.