Soferii de la Transurbis au salarii mai mari; platim mai mult pentru transportul in comun

Soferilor de la Transurbis le-au crescut salariile de la 1 aprilie, dupa ce societatea din subordinea Primariei Zalau care asigura transportul in comun a avut de suferit in ultima perioada din lipsa de personal pentru aceasta profesie. Transurbis a functionat mult timp cu posturi vacante, iar soferii care doreau sa castige mai mult faceau ore suplimentare, acoperind lipsa. De la 1 aprilie, insa, soferii de pe autobuzele si microbuzele Transurbis au trecut de la salariul minim la 1.600 de lei pe luna.
Per ansamblu, insa, din informatiile obtinute de la Primaria Zalau reiese ca angajatii de la Transurbis castiga mai putin decat cei de la Citadin, cea mai mare societate subordonata municipalitatii, ale carei atributii sunt lucrari de intretinere a orasului.
Aproape jumatate, adica 45 la suta din totalul angajatilor de la Transurbis, lucreaza pe minimul pe economie. Din totalul de 155 de persoane angajate la SC. Transurbis Zalau SA, 70 de angajati sunt platiti cu salariul minim brut de 1.450 de lei pe luna. Aici intra electricieni, sudori, strungari, electromecanici auto, tapiteri, tinichigii, impiegatul, dispeceri, angajati din Serviciul “ntretinere si Curatenie, angajati sectorului Transport, revizorul tehnic, spalatori de autovehicule, femeia de serviciu, soferul personal al directorului general, auditor intern.
Director General al Transurbis, Alin Oros, are un salariu brut de 4.500 de lei. Directorul economic, Sojka Atila Ioan, are un salariu brut de 3.478 lei. Seful Serviciului Financiar are 1.850 de lei, in timp ce angajatii din Serviciul Financiar Contabil au salarii cuprinse intre 1.450 de lei si 1.650 de lei. Secretara are un salariu brut de 1.535 Ron. Seful Serviciului Juridic are 2.500 de lei. Expertii in Achizitii au 2.100 de lei, merceologul are 1.800 de lei, sefii de coloana au intre 1.800 de lei si 2.100 de lei, specialistul de prestatii vehicule are 1.800 de lei, seful de atelier are 2.050 de lei. Doi mecanicii din 16 au salariul brut de 1.600 de lei, iar restul de 14 mecanici au salariul burt de 1.450 de lei.
Doua posturi importante la Transurbis sunt vacante – cel de director tehnic si cel de Inspector Resurse Umane.
Pe langa salarii, toti angajatii cu contract individual de munca primesc bonuri de masa in valoare de 15 lei pe zi, ceea ce inseamna un plus important, de peste 300 de lei, la venitul net lunar. Regula este ca primesc si cate un bonus de 150 de lei de Pasti si 150 de lei de Craciun.
Transportul in comun in Zalau este subventionat, asa ca cresterile cu salarile se va regasi in cheltuiala din bugetul Primariei, adica din banii adunati de la zalauani.

Salariile faine de la Citadin duc la o cheltuiala
mai mare cu peste 25 la suta din banii zalauanilor

De o majorare consistenta a salarilor au avut parte salariatii de la Citadin, care are 263 de salariati, dintre care 195 de muncitori, 43 de persoane TESA ,19 sefi de echipa si maistri; sase persoane de administratie si paza. De unde rezulta si ca cei care administreaza muncitorii reprezinta 25 la suta din total. Cu alte cuvinte, la fiecare trei muncitori exista si cineva care doar are grija de ei.
Ca urmare a maririlor salariale la Citadin, in sedinta de Consiliu Local de luna trecuta s-a votat majorarea tarifului orar al tuturor angajatilor de la Citadin cu 26,8 la suta. Prin urmare, firma administrata de Primaria Zalau care se ocupa de intretinerea orasului va lucra cu 26,8 la suta mai scump, pe banii zalauanilor. Primarul Ionel Ciunt a explicat ca „noi vrem sa-i platim bine sa lucreze bine, pentru ca au fost platiti prost si au lucrat prost”.
In orice caz, meseria de gunoier, de hingher sau de gradinar la Citadin devine tentanta. Angajatii Citadin care presteaza munca de salubritate castiga intre 1.450 si 1.800 de lei; cei care presteaza munca de gestionare a cainilor fara stapan castiga intre 1.500 si 1.800; cei care presteaza munca pentru intretinerea zonelor verzi castiga intre 1.500 si 1.700 de lei; cei care presteaza munca de reparatii strazi castiga intre 1.550 si 1.850; cei care presteaza munca de proiectare castiga 2.600 de lei.
Miclea Ioan, directorul executiv de la Citadin, ajunge acum sa castige nu cu mult mai putin decat seful Inspectoratului de Politie Judetean, Ovidiu Dosa, si mai mult decat prefectul si decat managerul Spitalului Judetean Zalau. Salariul brut lunar al directorului executiv al firmei Citadin, Miclea Ioan, este de 6.900 lei. Seful Inspectoratului de Politie Salaj are un salariu brut pe an de 88.997 de lei, ceea ce inseamna pe luna un salar brut de 7.416 de lei. Prefectul judetului Salaj, Florin Florian, castiga brut anual 73.111 lei, rezultand un salariu brut lunar de 6.092 lei. Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Laurentiu Barna, are un salariu brut anual de 73.214, adica un salariu brut lunar de 6.101 lei.
Salariul brut lunar al directorului tehnic de la Citadin este si el de 5.500 lei, al directorului de productie 5.500 lei; al directorului economic 5.500 lei.

Oamenii care decid pentru Transurbis sunt ba veterinar, ba tehnician piscicol, dar iau peste 1.000 de lei pe sedinta

Cei care administreaza Transurbis au meserii care nu au nicio legatura cu transportul de persoane. Un medic veterinar, o asistenta medicala si un tehnolog piscicol fac parte dintre persoanele care administreaza transportul public in municipiul Zalau.
Membrii Consiliului de Administratie al Transubis primesc lunar o indemnizatie de 1.015 lei. Norocosii membri sunt Szolloni Tiberiu, sustinut de UDMR – Facultatea de Mecanica Cluj; Muresan Ovidiu – Facultatea de Stiinte Juridice Oradea; Marc Maria (sotia lui Tiberiu Marc, liderul PSD Salaj) – Facultate din Galati, specializare Tehnologia si Chimia Produselor Alimentare si Tehnica Piscicola; Ingret Dorina Florina (membru PSD) – director economic la Ambulanta Salaj; Chis Dan (presedintele TSD) – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (are ca experienta in munca administrator de restaurant si grill).

La Citadin iau decizii pe bani multi
o fosta barmanita cu facultatea la Zalau
si un economist absolvent la Spiru Haret

Membrii Consiliului de Administratie al Citadin baga si ei in buzunar aproape un salariu minim pentru fiecare sedinta. Acestia au o remuneratie lunara in cuantum de 20 la suta din indemnizatia lunara a directorului executiv, adica 1.380 lei, si este conditionata de participarea la cel putin o sedinta a Consiliului de Administratie din luna respectiva.
Consiliului de Administratie sa infiintat recent, pentru ca nu a existat pana in anul 2016.
Membrii Consiliului de Administratie sunt: Bujor Claudiu Vasile (membru PSD) inginer, actual director tehnic la Ambulanta Salaj, cu experienta ca inginer la mai multe firme de distributie de internet si televiziune. S-a mai ocupat de angajari si distributie de ziare la Kaufland; Nagy Imre Istvan, sustinut de UDMR, est de profesie economist cu studii la Facultatea de Business la Universitatea Spiru Haret din Bucuresti (a mai fost si administrator de firma); Pernes Monica Florica (sotia directorului executiv de la A.P.I.A. Salaj, Pernes Calin (membru PSD), este tot economist, cu studii la Facultatea de Stiinte Economice, Universitatea Vasile Goldis Arad, Filiala Zalau, cu experienta ca receptioner la Hotel „Mesesul” Zalau, barmanita in Italia si secretara la o firma din Zalau.