S-a decis majorarea salariilor angajatilor in functie de studiile efectuate si de experienta acumulata.
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat miercuri, 3 iunie 2020, un proiect de lege privind stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala. Proiectul de lege a fost adoptat cu 212 voturi pentru, 84 de voturiimpotriva si 2 abtineri.
Pentru a intra in vigoare, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit noilor prevederi, angajatii cu facultate (de lunga durata) ar urma sa aiba un coeficient de ierarhizare de 1,7.
Acestia vor pleca de la un salariu minim brut de 3.791 de lei, in conditiile in care salariul minim brut pe tara este de 2.230 lei, de la inceputul anul 2020.
La un salariu minim brut de 3.791 de lei, salariul minim net primit de angajatul cu facultate (licenta) ar fi de 2.288 de lei, iar costul salarial total suportat de firma (salariul intreg) ar fi de 3.876 de lei pe luna.
La persoanele angajate cu masterat, potrivit propunerii de lege, salariul minim ar creste si mai mult (coeficient de ierarhizare 1,8) iar pentru cei cu doctorat (coeficient 2).
Totodata, muncitorii calificati, cei cu scoala profesionala sau cu liceu ar urma sa aiba un coeficient de 1,2.
Acest lucru semnifica ca vor pleca de la un salariu minim brut de 2.676 de lei, ceea ce ar presupune un salariu „in mana” de 1.615 lei si un cost salarial total suportat de angajator de 2.736 de lei.
Aceasta ar insemna o crestere a costului salarial al angajatorului cu cate 456 de lei la fiecare astfel de salariu minim acordat, adica o majorare cu 20% a cheltuielilor.
Pentru alte categorii de lucratori pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate si pentru care nu exista legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de munca la nivel de unitate se prevad coeficienti si mai mari: persoanele cu studii liceale si calificare si cei cu scoala postliceala – 1,25; cei cu scoala de maistri – 1,3; cei cu studii superioare de scurta durata – 1,5; studii superioare de lunga durata – 2,20; studii superioare de lunga durata si master – 2,50; doctorat in domeniul activitatii desfasurate – 2,80.
Totodata, pentru muncitorii necalificati se prevede coeficient 1, adica salariul minim pe economie.
Cuantumul salariului brut lunar se stabileste prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului.
rn
Ce salarii au in 2020, pe hartie, salajenii si cum stam fata de judetele vecine?
rn
Castigul salarial mediu net in Salaj este de 2.813 lei.
Cele mai mari salarii din regiune sunt inregistrate in Cluj. Aici, in 2020, salariul mediu net este de 3.887 lei.
Comisia de Prognoza arata ca nici in 2023, salajenii nu vor reusi sa aiba salarii la fel de mari ca si angajatii din Cluj.
Peste trei ani, autoritatile se asteapta ca salariul mediu net la nivel de Salaj sa ajunga la 3.573 lei, asta in timp ce in Cluj se vor incasa venituri salariale de peste 4.904 de lei.