Grila unica prevede, pentru preuniversitar, coeficienti intre 3,5 si 9,2
Daca pana acum majoritatea absolventilor de facultati cu profil pedagogic fugeau de locurile de munca din invatamant, in viitor slujba de dascal ar putea deveni una extrem de atractiva, debutantii urmand sa primeasca, potrivit grilei unice negociate de sindicalisti cu reprezentantii guvernului, salarii de aproximativ trei ori mai mari decat in prezent. Astfel, potrivit informatiilor primite de la liderul sindical salajean Eusebiu Lehene, un profesor care a absolvit studii superioare de lunga durata va intra in sistem, ca debutant, cu un coeficient de ierarhizare 6 (ce se inmulteste cu salariul minim pe economie, de 600 de lei in prezent), putand ajunge la finalul carierei la un coeficient de 9,2, ce reprezinta maximul pentru invatamantul preuniversitar. Pentru absolventii cu studii de scurta durata, debutul se face cu un coeficient de 4,5, putandu-se ajunge pana la 7,5. Institutorii vor avea coeficienti de salarizare cuprinsi intre 3,5 si 6,5, iar educatoarele si invatatorii, intre 3,5 si 6. Prin urmare, la valoarea de acum a salariului minim brut pe economie, cel mai mic salariul din invatamant ar urma sa fie de aproximativ 2.000 de lei, aferent institutorilor, educatoarelor si invatatorilor debutanti, iar maximul ar fi de aproximativ 5.500 de lei, si ar reveni profesorilor cu studii de lunga durata, cu vechime maxima.
Aplicarea grilei, sigura. Termenul, insa, incert
Eusebiu Lehene a precizat ca sunt unele aspecte in grila care mai necesita lamuriri, cum ar fi faptul ca la profesorii cu studii de lunga durata nu se face distinctie intre absolventii de facultate dupa sistemul vechi, care au mai facut si un master, si cei cu ciclu Bologna, pentru care masterul era obligatoriu. “Vom discuta sa vedem cum putem solutiona aceasta problema, dar cred ca cel mai corect ar fi ca absolventilor din sistemul vechi, care au si master, sa li se acorde un spor suplimentar” – ne-a declarat liderul sindical. In privinta aplicarii acestei grile, Lehene a apreciat ca “sunt sanse mari ca ea sa se aplice. Nu stiu data la care vom ajunge la aceste salarii, pentru ca termenul estimat de guvern, de trei – cinci ani, nu este prea realist. Va fi nevoie, probabil, de o perioada mai lunga, pentru ca este nevoie ca economia nationala sa poata suporta majorarile salariale vizate”.
Profesorul de liceu, egal cu inspectorul de politie si cu preotul
Proiectul legii unice de salarizare a personalului bugetar prevede o corelare intre diferitele categorii de bugetari, pentru orientare fiind stabilite trei nivele de salarizare. Astfel, din nivelul I (cu 8,85 salarii minime pe economie) fac parte medicii primari de clinica, conferentiarii, maiorii de armata, consilierii superiori din Ministerul Finantelor, judecatorii, consilierii de probatiune, asistentii judiciari, consulii, artistii lirici de opera si fucntionarii publici cu grad de consilier superior. In cel de-al doilea nivel, cu 6,5 salarii minime, intra profesorii de liceu cu gradul didactic II, inspectorii din Ministerul de Interne, locotenentii de armata cu studii de lunga durata si masterat, expertii principali si vamesii din Ministerul Finantelor, grefierii (grad II), muzeografii, preotii, farmacistii si fiziokinetoterapeutii. In nivelul III, cu 3,8 salarii minime, au fost cuprinsi, printre altii, agentii de politie debutanti, secretarii de scoala, pedagogii, soldatii, gradatii voluntari, grefierii cu studii medii sau medicii laboranti.
Debutantii – cei mai favorizati
De cele mai mari cresteri salariale ar urma sa beneficieze debutantii in invatamant, care trebuie sa ajunga de la un brut de aproximativ 1.100 de lei cat castiga acum, la peste 3.000 de lei conform grilei unice. La dascalii cu vechime, cresterea va fi de aproximativ 80%.