Judetul Salaj se afla pe locul 24 intr-un top al diferentei dintre salariul mediu prognozat si salariul mediu real. Intre prognozele oficiale si salariul mediu real exista diferente substantiale.
Pentru judetul Salaj, Consiliul National de Prognoza prevedea un salariu mediu de 1199 de lei, in vreme ce in realitate acesta este cu 121 de lei mai putin, respectiv de 1.078 de lei. CNP a estimat ca salariul mediu din acest an se va situa la valoarea de 1.320 de lei pe luna, dar salariul mediu net din luna mai a fost de 1.227 de lei, inregistrandu-se cu 93 de lei mai putin decat se estimase. Salariul mediu real este mai mare decat prognoza doar in sase judete, cea mai mare diferenta pozitiva fiind inregistrata in cazul judetului Sibiu – CNP estima un salariu mediu in valoare de 1.397 de lei, insa in realitate a insumat 1.561 de lei, cu 164 de lei mai mult decat se prognoza. La polul opus se afla judetul Caras-Severin unde salariul mediu real este mai mic cu 230 de lei decat prognoza.
In Salaj nu se stie salariul mediu real
Desi econtext.ro afiseaza pentru Salaj o statistica privind salariul mediu real, chiar daca datele sunt preluate la nivelul lunii martie, la nivelul judetului Salaj nu exista o evidenta oficiala. Potrivit Danielei Biris, inspector-sef al ITM Salaj, nu s-a tinut o evidenta a nivelului salariilor in judetul nostru, iar in prezent datele sunt imposibil de obtinut din cauza implementarii unui soft care va face ca totul sa fie accesibil in mediul on-line. Aceeasi sursa a precizat ca agentii economici sunt obligati sa introduca datele cu privire la salarii in sistem pana la inceputul lunii noiembrie.
2.000 de lei pentru un trai decent
Suma necesara pentru traiul unei familii de trei persoane (parinti cu un copil), fara a se lua in calcul ratele bancare sau chiria, merge usor spre 2.000 de lei. Cel putin acesta ar trebui sa fie bugetul unei familii normale, daca luam in calcul necesarul de mancare, utilitati, imbracaminte si chiar timp liber. Cea mai mare parte a banilor romanilor merg pe mancare, cosul minim de cumparaturi, stabilit de specialisti in nutritie, producand o cheltuiala de aproximativ 500 de lei. O alta suma importanta din bugetul familiei merge pe intretinere. Un apartament cu doua camere produce o cheltuiala medie de 300 de lei pentru gaz si incalzire, la care adaugam 80 de lei pentru curentul electric, 50 de lei pentru abonamentul de cablu si internet, la care se adauga fie factura la telefoanele mobile, fie telefon fix in suma de 50 de lei. Tot la capitolul cheltuieli intra si benzina pentru masina si intretinerea acesteia, care ar putea ajunge chiar la 500 de lei, in medie. Daca mai adaugam si nevoia de imbracaminte pentru parinti si copil, plus necesarul pentru rechizite, suma creste vazand cu ochii. Si asta, fara a mai lua in calcul resursa financiara care trebuie alocata activitatilor de petrecere a timpului liber.
Intre venitul real si necesar
Revenind la veniturile medii inregistrate de salariatul salajean, se observa o discrepanta semnificativa in raport cu cheltuielile minime pe care le are. Daca un cos minim lunar poate ajunge la 2.000 de lei, statistica arata ca salariul mediu net al salajeanului abia trece de 1.000 de lei. La aceasta se adauga rata inflatiei care este de 0,5 la suta ca medie calculata in primele sase luni ale acestui an.
Castigam mai prost decat in 1990
Ultimele date publicate de Directia Judeteana de Statistica Salaj reflecta situatia inregistrata in luna iunie. Potrivit Directiei, numarul total de salariati inregistrati la sfarsitul lunii iunie a fost de 41.963, mai mare cu 0,7 la suta fata de luna mai si mai mic cu 1,6 la suta fata de luna iunie din anul precedent. De asemenea, castigul salarial mediu net a fost in aceeasi luna de 1.074 de lei, mai mic cu 27,2 la suta fata de castigul mediu net inregistrat la nivel national. In acelasi timp s-a inregistrat o scadere usoara si fata de luna precedenta – 0,6 la suta, in vreme ce salariul mediu pe tara este in tendinta de crestere, cu unu la suta. Tot Statistica ne ofera si indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele salarial nominal net pe judet si indicele preturilor de consum la nivel national, care in luna iunie a fost de 99, 7 la suta fata de luna precedenta, de 99, 8 la suta fata de luna decembrie 2010, de 88,8 la suta fata de luna iunie 2010 si de 85,4 la suta fata de anul 1990.

Preturi mai mari fata de anul trecut
Desi in luna iulie a acestui an s-a inregistrat o scadere usoara a preturilor marfurilor si la tarifele serviciilor oferite populatiei, de 0,35 la suta fata de luna precedenta, in raport cu luna similara a anului trecut aceleasi preturi au crescut cu 4,85 la suta, contribuind la scaderea bunastrarii salajenilor.
Datele statistice arata ca tarifele pentru serviciile prestate populatiei au crescut in luna iulie a acestui an cu aproape un procent fata de luna precedenta, cele mai mari cresteri fiind inregistrate la facturile de apa, canal, salubritate (cu 3,71 la suta); telefon – 1,03 la suta; transport urban – 0,33 la suta; ingrijire medicala – 0,28 la suta si chirie – 0,27 la suta.
Produsele nealimentare au cunoscut si ele o crestere de 0,44 la suta in luna iulie a acestui an in raport cu luna iunie, cele mai importante fiind la tigari, combustibili, autoturisme si piese de schimb etc. Totusi, la produsele alimentare s-a inregistrat o scadere de pret, de 1,95 la suta, in special la fructe proaspete, cartofi, lapte de vaca si citrice. In schimb s-au inregistrat cresteri mari de preturi la oua, miere de albina, margarina, cafea si faina.