Peste 30% din salariu il dam la buget
Munca la negru si, mai nou, munca la gri, sunt doua fenomene de care Romania nu va scapa probabil niciodata. Cel putin nu atata timp cat patronii au de platit impozite destul de mari catre stat, pentru fiecare angajat in parte. Din cauza darilor, multi nu-si declara toate veniturile ori nu-si inregistreaza toti salariatii. Totodata, se practica tot mai mult plata „in plic”. Pe cartea de munca este trecuta o anumita suma, de obicei salariul minim pe economie, iar in mana, salariatul primeste mult mai mult. Pentru ca baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale o constituie venitul brut realizat lunar de catre asigurati.
Fiecare angajat cu carte de munca contribuie, din salariul lui, la bugetul asigurarilor sociale. Un procent de 10,5% este retinut pentru CAS (pensie), in care este inclusa si cota de 2% pentru fondul de pensii privat ales de fiecare persoana. 5,5% se indreapta lunar catre CASS (sanatate), 0,5% pentru somaj, plus inca 16% impozitul pe venit. Astfel, din salariul fiecaruia dintre noi, un procent de 32,5%, reprezentand contributii si impozit, intra in pusculita statului.
De la angajatori, alte 28 de procente
Acestor contributii li se mai adauga cele datorate de angajatori pentru fiecare salariat. La asigurarile sociale ale angajatului mai contribuie si unitatea cu 20,8% pentru CAS (pentru conditii normale de munca), 5,2% la CASS si 0,5% la somaj. Pe langa acestea, patronii mai au de platit intre 0,15 si 0,85% Asigurarea pentru Accidente de Munca, 0,85% contributii pentru concedii si indemnizatii si 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Mai exact, o societate deconteaza lunar, pentru fiecare salariat, un procent de 27,75%, raportat la salariul muncitorului (pentru conditiile normale de munca). Firmele care pastreaza cartile de munca la inspectoratul teritorial de munca mai platesc inca 0,75%.
Astfel, in sacul fara fund al statului intra lunar un procent de 60,25%, calculat din salariul fiecarui angajat si din contributia angajatorului. Daca salariul este mai mare, atunci si patronul are de platit mai mult pentru fiecare muncitor, motiv pentru care munca la gri este in floare.
Buget schiop
La nivelul tarii sunt peste sase milioane de pensionari, cateva milioane de asistati social, peste 266.000 de someri indemnizati, iar salariati doar aproximativ patru milioane, din care mai mult de o treime sunt bugetari. Avand in vedere diferenta mare dintre cei care sustin bugetul asigurarilor sociale si cei care primesc bani de la stat lunar, de pe spatele contribuabililor, nu putem sa nu ne intrebam cat timp mai putem sta… in picioare intr-un astfel de dezechilibru. La nivelul judetului nostru sunt aproape 73.000 de pensionari, cateva zeci de mii de beneficiari ai prestatiilor sociale si 4.800 de someri indemnizati. Numarul contribuabililor – 53.000, din care 14.800 sunt bugetari.