Sălajul va avea Plan de Amenajare a Teritoriului Județean, dacă, în ședința din 31 august, consilierii județeni vor vota favorabil proiectul de hotărâre privind întocmirea acestuia.
Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean – PATJ – se întocmeşte pentru teritoriul administrativ al judeţului şi reprezintã expresia spaţialã a programului de dezvoltare socio-economică a acestuia. PATJ are rol de armonizare a dezvoltării durabile a teritoriului şi preia prevederile planurilor de amenajare a teritoriului zonal, regional sau naţional.
Elaborarea acestor planuri este o condiţie pentru realizarea Planurilor Urbanistice Generale ale unitãţilor administrativ teritoriale componente. Planul de amenajare a teritoriului judeţean se iniţiază de către Consiliul Judeţean şi este un document obligatoriu pentru amenajarea şi dezvoltarea judeţului.
În prezent, Sălajul nu deține o astfel de documentație aprobată după 1990, întrucât Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean Sălaj, elaborat de Urban Proiect București, în anul 1994, nu a fost aprobat, explică administrația județeană.
În 2018, a fost semnat un contract de servicii cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, în calitate de lider al Asocierii Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”- Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting, S.C. Urban Team S.R.L., S.C. Quattro Design S.R.L., S.C. F&R Worldwide SRL. În septembrie 2019 a fost constituit Grupul de lucru cu rol consultativ pentru elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Sălaj, care a fost actualizat în mai 2021.
Procesul realizării acestui document a implicat parcurgerea a cinci etape, respectiv elaborarea studiilor de fundamentare, elaborarea analizei-diagnostic, multicriteriale integrate, elaborarea formei preliminare a documentaţiei PATJ, obţinerea de avizelor şi/sau acorduri, redactarea finală a documentaţiei de amenajare a teritoriului sau de urbanism. Fiecare etapă s-a considerat încheiată după predarea documentației aferente respectivei etape, pe baza unui proces-verbal de recepție. După aprobarea Planului, acesta va fi adus la cunoștința publică atât prin publicarea anunțului în presa locală, cât și site-ul Consiliului Județean Sălaj.
Planul de Amenajare a Teritoriului Județean se corelează cu Planul de Amenajare a Teritoriului Național, cu programele guvernamentale sectoriale precum și cu alte programe de dezvoltare.
Prevederile Planului de Amenajare a Teritoriului Județean devin obligatorii pentru celelalte planuri de amenajare a teritoriului și de urbanism care le detaliază.
Fiecare județ trebuie să dețină Planul de Amenajare a Teritoriului Județean și să îl actualizeze periodic, la 5-10 ani, în funcție de politicile și de programele de dezvoltare ale județului.
Potrivit administrației județene, necesitatea elaborării Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Sălaj este dictată de o serie de argumente. Intră aici includerea în prevederile Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Sălaj a unor domenii-țintă, potrivit obligațiilor survenite după integrarea României în spațiul Uniunii Europene, precum: peisajul, protecția mediului, măsuri privind zonele expuse la riscuri, cooperarea în cadrul zonelor metropolitane/poli urbani de creștere, evidențierea noilor probleme și a noilor disfuncționalități survenite din teritoriu și prevederea unui set de măsuri pentru diminuarea sau
pentru înlăturarea efectelor negative ale acestora.
De asemenea, sunt necesare introducerea modificărilor legate de infrastructura de transport: Autostrada Transilvania, al cărei tronson de aproximativ 80 kilometri se află pe teritoriul Județului Sălaj și care cuprinde și un tunel pe sub Munții Meseșului, Centura Orașului Jibou, Centura Municipiului Zalău etc., introducerea modificărilor legate de infrastructura tehnico-edilitară și de gospodărie comunală – Centrul de management integrat al deșeurilor Dobrin, Stațiile de transfer Crasna, Sânmihaiu Almașului și
Surduc.
Elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Sălaj are obiective care decurg din specificul caracteristicilor activității de amenajare a teritoriului: dezvoltarea economică și socială echilibrată a zonelor, cu respectarea specificului acestora, îmbunătățirea calității vieții oamenilor și a colectivităților umane, gestionarea în spiritul dezvoltării durabile a peisajului, componentă de bază a patrimoniului natural și a celui cultural, precum și a resurselor naturale, utilizarea rațională a teritoriului, prin limitarea extinderii necontrolate a localităților și prin conservarea terenurilor agricole fertile, conservarea și dezvoltarea diversității culturale.