60.000 de metri cubi de lemn este cota repartizata Salajului atat pentru anul in curs cat si pentru anul 2012.
Aproximativ 150.000 de salajeni folosesc lemnul de foc ca sursa de caldura pe perioada de iarna si nu numai. Desi in general se fac calculele pentru cheltuielile generate de anotimpul rece pentru incalzirea pe gaz sau alte surse de furnizare a agentului termic, in special pe zona populatiei urbane, Salajul este cu preponderenta un judet rural unde lemnul de foc este principala resursa folosita pentru incalzire. De unde isi achizitioneaza populatia lemnul de foc si cat costa populatia rurala „focul din soba” in lunile de iarna – sunt aspecte care vizeaza si inte-reseaza o mare parte a salajenilor.
Taierile de padure se stabilesc de Parlament
Suprafata acoperita de paduri in judetul Salaj se apropie de 100.000 de hectare, potrivit lui Dorel Oros, seful Directiei Silvice. Daca in urma cu 10 ani, Romsilva era administratorul padurilor judetene in proportie de 98 la suta, in prezent lucrurile s-au schimbat, statul fiind administrator minoritar, restul suprafetelor fiind in proprietate privata. Totusi, anual la nivelul Parlamentului se stabileste o cota de taieri de copaci. Conform datelor furnizate de Dorel Oros, cota de taiere pentru Salaj a fost, in cursul anului trecut, de 63.000 de metri cubi, din care s-au facut taieri de 61.000 de metri cubi care au fost valorificati prin sistemul propriu al Romsilva. Pentru anul in curs, Parlamentul a stabilit o cota de 60.000 de metri cubi, aceeasi cifra fiind valabila si pentru anul 2012.
Lemnul de foc se cumpara de la ocoalele silvice
Distributia cotei de lemn care s-a taiat in cursul anului se face de catre Directia Silvica catre ocoalele din judet, in functie de suprafetele repartizate in administrare. Lemnul taiat poate fi folosit pentru constructii, dar o mare parte se vinde ca lemn de foc in puncte special amenajate in cele patru orase din judet si in cateva comune. Astfel, cei care vor sa cumpere lemn de foc o pot face de la depozitele existente, la preturi care ajung sa scada „factura” cu incalzirea in lunile de iarna. „Preturile oscileaza in functie de specie si sortimente. Pentru cei care vor sa cumpere lemn de foc de la depozitele noastre din Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou, preturile sunt stabilite intre 90 si 120 de lei pe metru cub”, a precizat Dorel Oros pentru Graiul Salajului. Directia Silvica are capacitatea de a asigura si transportul acestora la domiciliul clientilor, dar Dorel Oros spune ca in procent de 99 la suta clientii vin cu transport propriu.
Pentru valorificarea lemnelor de foc pe care le detine Directia Silvica se organizeaza licitatie la fiecare sfarsit de an, cand se contracteaza aproximativ 10-15 la suta din cantitate. Pentru ce ramane, Directia organizeaza lunar licitatie pana in luna noiembrie a anului urmator. Dorel Oros mai precizeaza ca o parte din lemnul detinut de Directie este vandut la scolile si posturile de politie din judet, in urma unor licitatii pe care Directia le castiga in mod constant.
Oferta speciala: lemn paletizat
Tot Dorel Oros ne-a informat ca din acest an trei dintre depozitele proprii ale Directiei Silvice au o oferta speciala – lemn paletizat. Astfel, in depozitele din Zalau, Simleu Silvaniei si Hida populatia poate sa gaseasca lemn de foc taiat, ambalat si pus in stive, pregatit pentru un transport mult mai facil. Dar, aceste avantaje cresc pretul produsului lemnos, pana la 58 de euro metrul cub. „Inca de acum trei ani se discuta despre lemnul paletizat ca de un moft, dar deja piata lemnului paletizat este in crestere exponentiala”, a precizat Dorel Oros. Explicatia e simpla – lemnul este o alternativa mult mai ieftina la agentul termic pe baza de gaze naturale.
Nu exista defrisari in Salaj
Necesarul mare de lemn de foc pentru populatia Salajului poate duce cu gandul la taieri masive de padure. Totusi, Dorel Oros spune ca acest lucru nu se intampla fie pentru ca exista o cota stabilita legal pentru taieri de copaci, fie pentru ca se ajunge cu greutate la atingerea cotei repartizate judetului, asa cum s-a intamplat in cursul anului trecut cand s-a facut o economie de aproape 2.000 de metri cubi care au ramas in fondul forestier. Totusi, ieri econtext.ro a publicat o analiza a taierilor de paduri din Romania care arata ca din 2000 pana in 2010 a crescut procentual fenomenul taierilor de copaci si in Salaj. Practic, cifrele publicate de econtext.ro arata ca in 2000 se taiau 89.300 metri cubi de lemn, in vreme ce anul trecut in Salaj au fost valorificate lemne in cantitate de 144.600 de metri cubi, ceea ce reprezinta o crestere de 62 la suta. Procentul plaseaza astfel judetul Salaj pe locul doi intr-un top al acestor cresteri, dupa judetul Brasov. Dorel Oros, seful Directiei Silvice Salaj, nu contesta veridicitatea cifrelor publicate, motivand ca nu detine datele oficiale ale proprietarilor privati din judet. Totusi, fostul sef al Regiei Romsilva spune ca nu este vorba de defrisari in Salaj. „Defrisarea e un cuvant dur si acest lucru nu s-a intamplat la noi in judet. Defrisarea e atunci cand dispare tot ce e materie lemnoasa de pe amplasamentul unei paduri, deci nu poate fi vorba de asa ceva”, a punctat Oros. Explicatia data de seful silvicilor salajeni la discordanta dintre cifrele oficiale ale institutiei pe care o conduce si datele publicate de econtext.ro este logica. Astfel, Oros spune ca de pe un hectar de padure se poate „recolta” 4,5 metri cubi de masa lemnoasa, iar la un calcul simplu intre suprafata padurilor salajene (aproximativ 100.000 de hectare) si cantitatea vehiculata de site-ul de analiza in cauza – 144.600 metri cubi – se poate vorbi de taieri de 1,4 metri cubi pe hectar. „Raman trei metri cubi care constituie rezerva de padure pentru generatiile viitoare”, a mai spus Dorel Oros. „Niciodata, nici acum si nici pe vremea lui Ceausescu, in Salaj nu s-a taiat mai mult decat a fost necesar”, concluzioneaza Oros.