Impozitarea apiculturii ar reduce la jumatate familiile de albine
Sala „Porolissum” a Consiliului Judetean a devenit neincapatoare, vineri, incepand cu orele 10.30, cand peste 300 de crescatori de albine din intreg Salajul au venit aici pentru a afla ce s-a intamplat, ce se intampla si ce se va intampla cu indeletnicirea pe care ei si-au insusit-o indiferent de varsta sau profesie si anume stuparitul. Pretextul intalnirii a fost Adunarea generala a Asociatiei Crescatorilor de Albine – Filiala Salaj. La evenimentul apicol salajean si-a facut prezenta si presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, dl. Ioan Fetea. Din raportul prezentat de Gheorghe Ursente, presedintele asociatiei salajene, din interventiile lui Stefan Coste, directorul SC Apicola SRL, din luarile de cuvant ale iubitorilor de stuparit s-a conturat ideea ca apicultura la nivelul judetului nostru este intr-o continua dezvoltare, ca Salajul se situeaza printre primele trei judete producatoare de polen din tara, ca daca se va incerca o impo-zitare a acestei activitati, jumatate din familiile de albine din tara vor dispare.
Obligatoriu – diploma de apicultor
Ca forma de organizare ACA – Filiala Salaj este o organizatie profesionala, fara scop lucrativ, care reprezinta interesle apicultorilor din judetul nostru. In asociatie sunt inscrisi 683 de crescatori de albine, care detin aproximativ 25.300 de familii. Cum solicitantii nu pot accesa fonduri europene, fara sa fi urmat un curs de specialitate, ACA -Filiala Salaj a finalizat trei cursuri, totalizand 86 de absolventi, iar SC Apicola a finalizat un curs (28 de absolventi) si are in derulare doua cursuri fiecare cu cate 28 de cursanti.
2011, an bun pentru apicultorii salajeni
Anul trecut a fost un an bun pentru apicultorii salajeni. Numai in etapa I si II a pastoratului la salcam s-a obtinut in jur de 15 kilograme de miere pe familie. Productii bune s-au obtinut si la mierea poliflora chiar daca mai spre toamna seceta si-a spus cuvantul. Un numar de 175 de apicultori cu un efectiv de aproximativ 7410 familii de albine s-au deplasat in judetul Bihor si in judetul Satu Mare la pastorat. La intalnirea de vineri au fost invitati si reprezentanti ai APIA, DSVSA, OJPDRP .
Presedintele ACA indeamna la perseverenta
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea s-a aflat pentru a treia ora printre apicultorii salajeni. In scurta lui alocatiune a avut numai cuvinte de lauda fata de stuparii din Salaj, incantat ca numarul familiilor de albine si implicit al detinatorilor lor creste de la an la an. Totodata i-a indemnat pe cei ce practica apicultura sa atace cu mai mult curaj, fondurile nationale si europene, chiar daca uneori tentativele mai si esueaza. „Pana la urma perseverenta va invinge” a concluzionat Ioan Fetea. Cat despre impozitul pe stuparit presedintele asociatiei nationale a spus ca deocamdata este doar un proiect, care, dupa dezbaterile publice s-ar putea sa nu devina act legislativ pentru ca ar duce la diminuarea activitatii apicole la nivel national.
Criteriile de accesare a fondurilor ar trebui revazute
Din martie anul trecut si pana in prezent, 202 apicultori au depus dosare pentru accesarea fondurilor europene sau guvernamentale. 30 de dosare au fost depuse pentru Programul National Apicol, 60 de dosare pentru Masura 112-Instalarea tinerilor fermieri si 112 dosare pentru Masura 141 – Sprijinirea fermelor de subzistenta. S-a depus o munca uriasa pentru intocmirea dosarelor, iar apicultorii salajeni se declara nemultumiti ca dosarele depuse pe Masura 141 au intrat la criterii de departajare fiindca sumele solicitate si numarul cererilor au depasit fondurile alocate. Astfel, o serie de dosare au fost declarate eligibile, dar din lipsa de fonduri au ramas pe dinafara, urmand ca solicitantii sa-si depuna dosarul din nou in sesiunea urmatoare. Gheorghe Ursente considera ca „criteriile de departajare stabilite la nivel national ar trebui revazute pentru ca cele actuale duc la blocarea accesului la fonduri de circa 50 la suta.”
Salajul se mentine in varful apiculturii romanesti
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...