Autoritatile publice si agentii economici asteapta cu sufletul la gura noul „pachet” de fonduri europene nerambursabile 2014 – 2020. Ce va fi, vom vedea. Deocamdata putem vedea ce s-a facut pana acum. Din nefericire, in sesiunea 2007-2013 Romania a implementat proiecte de investitii cu finantare din fondurile structurale si de coeziune alocate doar in proportie de 24,56 la suta. Motivele neaccesarii banilor gratis pusi la dispozitie de UE sunt multe, insa principalele piedici sunt birocratia si lipsa sustinerii din partea statului pentru asigurarea cofinantarii proiectelor. La finele anului 2013, Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest, care gestioneaza programele de finantare in regiunea noastra, a facut bilantul proiectelor depuse si al celor implementate sau in curs de implementare. Astfel, pana in luna decembrie 2013 au fost depuse spre finantare, 1.159 de proiecte, dintre care, in urma procesului de evaluare, au ajuns sa fie contractate doar 444. Asistenta financiara acordata acestor proiecte este de 533,77 milioane euro. Dintre acestea, doar 286 de proiecte au fost finalizate, pentru care UE a decontat 276,84 milioane de euro. Astfel, la nivel regional, gradul de absortie este de 42,41 la suta din proiectele semnate.
O alta sursa de „aspirare” a fondurilor nerambursabile sunt agentii economici, care au la dispozitie Programul Operational Sectorial Cresterea Competivitatii Economice (POSCCE). Programul a fost subordonat Ministerului Economiei, iar in a doua parte a anului precedent a trecut in cadrul ADR. Pe regiunea Nord – Vest au fost semnate in ultimele sase luni 52 de proiecte noi, dintre care patru sunt depuse de agenti economici din Salaj.

Salajul s-a modernizat cu aproape 70 de milioane de euro
La nivelul judetului Salaj, conform informatiilor prezentate in „CARTA ALBA” a finantarilor din judetul Salaj – editia iunie 2013”, intocmita de Serviciul Management Institutional din Institutia Prefectului judetului Salaj, aflam ca primariile si institutiile publice din judetul nostru au contractat in total 81 de proiecte cu finantare europeana, in valoare de peste 222 de milioane de euro. Dintre acestea, erau finalizate in iunie 2013 un numar de 55 de proiecte, in valoare de aproape 65,7 milioane de euro.
Cele mai multe investitii, la nivel local, s-au facut pentru reabilitari de cladiri si camine culturale, reabilitari de drumuri, reabilitari de unitati de invatamant, constructia de sali de sport, amenajarea de parcuri, aductiune de apa si canalizare, centre de informare publica cu acces la internet. Mentionam ca datele prezentate la nivel de judet se refera doar la institutii publice si administratii locale si doar pana in luna iunie 2013, iar in a doua parte a anului trecut s-au mai depus proiecte noi si s-au finalizat unele incepute. Vom reveni cu amanunte complete pe masura ce datele vor fi centralizate.

Consiliul Judetean se poate lauda ca a adus bani frumosi in judet
Pe parcursul celor sapte ani de acces la fondurile europene, Consiliul Judetean Salaj se poate lauda cu proiecte importante finalizate. In Zalau putem vedea trei institutii de cultura din subordinea CJ care au fost reabilitate cu fonduri structurale: sediul Directiei de Cultura si Patrimoniu Cultural National, sediul Bibliotecii Judetene, cel al vechiului Centru Militar Judetean, transformat in Centrul Judetean de Cultura, si sediul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau. Tot prin finantare europeana (partiala) s-a realizat reabilitarea Spitalului Judetean de Urgenta. De asemenea, administratia judeteana a accesat fonduri stru- cturale pentru reabilitarea a mai multor drumuri judetene de interes judetean si regional, a construit si modernizat centre si servicii sociale comunitare pentru copii si tineri in cele patru orase ale judetului. Cu bani europeni se va amenaja noul sistem de management al deseurilor menajere, cu centre de transfer si o groapa de gunoi conforma cu cerintele de mediu ale UE. Alte doua proiecte importante ce urmeaza sa fie implementate, cu impact asupra dezvolvaltarii turistice, sunt circuitul Castrului Roman „Porolissum” si circuitul bisericilor de lemn din Salaj.

Primaria Zalau ne-a cumparat semafoare inteligente si camere video, a reabilitat parcuri si cladiri
Si primaria Municipiului Zalau a accesat fonduri importante pe proiecte cu finantare de la UE, dintre care amintim: constructia soselei ocolitoarea a municipiului (finalizata partial), achizitia noului sistem de management al traficului rutier, de camere video pentru suprave-gherea traficului rutier din municipiu, Reabilitarea Cladirii „Transilvania”, reabilitarea si amenajarea Centrului pentru persoane varstnice „Tinerete fara batranete”, amenajarea Parcului Central etc. In total, municipiul s-a mo- dernizat cu aproximativ 17 milioane de euro nerambursabili.