Potentialul socio-economic este sub pragul critic din cauza plecarii fortei de munca si ne situeaza alaturi de cele mai sarace judete ale tarii: Dolj, Teleorman, Vaslui, Botosani si Calarasi
Un studiu privind stabilirea potentialului socio-economic de dezvoltare al zonelor rurale din Romania, coordonat de Guvernul Romaniei in parteneriat cu Uniunea Europeana, a fost realizat de Academia de Studii Economice din Bucuresti.
Studiul a fost realizat pentru a se putea accesa fonduri europene cu destinatia dezvoltarea zonelor rurale in perioada 2014 – 2020 si prezinta un clasament al comunelor din Romania pe baza indicatorilor sociali si economici din mediul rural.
Concluzia studiului este ca majoritatea din cele 2.861 de comune care alcatuiesc în prezent spatiul rural românesc se confrunta cu un grad necorespunzator al dezvoltarii infrastructurii de baza, fiind aparent eligibile pentru realizarea de proiecte de investitii.
O observatie importanta este ca resursele naturale si umane nu sunt repartizate uniform între Unitatile Administrativ Teritoriale (comune), de aceea un prim pas în asigurarea utilizarii eficiente a fondurilor alocate prin PNDR 2014 – 2020 pentru acest segment îl reprezinta identificarea acelor comune unde realizarea de investitii în infrastructura ar înregistra cele mai mari niveluri ale raportului efect/efort din perspectiva dezvoltarii socio-economice.
Studiul arata ca in Salaj intalnim cele mai sarace comune din tara. “Ponderea populatiei în vârsta de munca are valori scazute, în special, în zonele cu praguri de saracie ridicata. Cel mai probabil, aceasta pondere este redusa din cauza fenomenului migrationist. Astfel, ies în evidenta judetele Dolj, Teleorman, Vaslui, Botosani, Salaj si Calarasi”, conform studiului. stop_coloana
Cel mai bine clasate comune salajene
Clasamentul comunelor din Romania in functie de nivelul de dezvoltare sociala si economica este condus de comuna Floresti din judetul Cluj, urmata de Sanmartin din Bihor si Giroc din Timis. Pe urmatoarele locuri se afla comunele Selimbar (Sibiu), Sanpetru (Brasov), Baciu (Cluj), Harman (Brasov), Sangeorgiu de Mures (Mures), Dumbravita (Timis) si Mihail Kogalniceanu (Constanta).
Cea mai bine clasata comuna salajeana este abia pe locul 168 – Criseni, urmata de Sarmasag pe locul 200 si Ileanda pe locul 266. Urmatoarele comune din Salaj in clasament sunt Boghis (343), Nusfalau (475), Hereclean (524), Crasna (684), Romanasi (761), Halmasd (770), Surduc (779) si Sag (833).
Comune salajene lipsite de sansa
Pe ultimele cinci locuri din clasament, fiind considerate cele mai sarace comune si cu cel mai slab potential se afla Bulzestii de Sus (Hunedoara – locul 2.857), Necsesti (Teleorman – 2.858), Adaseni (Botosani – 2.859), Batrana (Hunedoara – 2.860) si Pardosi (Buzau – 2.861).
Cea mai subdezvoltata comuna din punct de vedere social si economic din Salaj, conform clasamentului, este comuna Dragu, care se afla pe locul 2.756. Tot la coada clasamentului sunt si Simisna (2.714), Treznea (2.378), Sanmihaiu Almasului (2.356), Garbou (2.354), Samsud (2.248) si Zalha (2.195).