Gabriel Antoniu Lavrincic, directorul comercial al companiei Simex, participă la Forumul de Afaceri România – Kazahstan, care se va desfășura vineri, 7 octombrie, la Astana.
La eveniment vor fi prezenți mai mulți oficiali ai celor două state, printre care se numără ministrul Energiei din Kazahstan, Akchulakov Bolat, omologul său român, Virgil Popescu, Corina Martin și Ștefan Gadola, consulii onorifici ai Kazahstanului în România, si reprezentanții a 15 companii de top din România: STILO EVORA, ROMARM, ROMGAZ, EXIMBAMK, OIL TERMINAL, ENERGOBIT, CONPET, INSPET, MISTRAL TOURS-EVENTS, ELECTRON SOLAR ALPHA, ECOBIHOR, SPIRAL, GSX VALUE CHAIN, ANTEMIE.
Discuțiile vor urmări identificarea soluțiilor optime în ceea ce privește facilitarea accesului oamenilor de afaceri români și kazahi pe cele două piețe de desfacere. Evenimentul este unul extrem de important în perspectiva relațiilor economice dintre țara noastră și Kazahstan, unul din cei mai importanți jucători de pe piața energetică din Asia Centrală.
Forumul Economic de la Astana, Kazakhstan, este un eveniment care beneficiază de prezența unor experți internaționali de top în domeniul afacerilor, reuniți pentru a dezbate cele mai importante probleme cu care se confruntă economia mondială. Revigorarea Drumului Mătăsii, vechea rețea de rute comerciale care leagă Estul și Vestul, reprezintă o oportunitate unică pentru toate țările situate de-a lungul ei, oferind oportunități nelimitate de comerț și investiții, fiind cea mai scurtă cale de livrare și de schimb de mărfuri din Asia spre Europa.
Coridorul Mării Negre Est-Vest – Marea Caspică completează perfect Noul Drum al Mătăsii, oferind economiilor din Asia Centrală și, prin ele, din Asia de Est și de Sud, acces direct la Europa. Coridorul Mării Negre Est-Vest – Marea Caspică acordă convergența intereselor între actorii implicați. Astfel, sunt încurajate investițiile occidentale, necesare explorării resurselor și energiei și permite transferul de cunoștințe și tehnologie în regiune.
Oamenii de afaceri din România vor fi informati despre potențialul economic al Republicii Kazahstan și avantajele de care pot beneficia antreprenorii români interesați să investească în Asia Centrală. Acestia pot primi stimulente și beneficii fiscale, precum și acces la piețele țărilor membre ale Uniunii Economice Euro-Asiatice (Kazahstan, Federația Rusă, Belarus, Armenia și Kîrgîzstan).
Evenimentul de la Astana va avea pe agenda de lucru subiecte de interes pentru economia mondială, precum noi modalități de creștere durabilă, de dezvoltare a capitalului uman și de consolidare a capacităților în orașe ca centre internaționale de cunoaștere și inovare.
Compania națională de petrol și gaze a statului Kazahstan, KazMunayGas deține în România compania Rompetrol, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de profil locală și sud-est europeană. Kazahstanul este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală. Aproximativ 25% din carburanţii consumaţi în România provin din ţiţei kazah. Economia Kazahstanului are cea mai rapidă evoluție din regiunea Asiei Centrale.