Gazul radioactiv este prezent in toate locuintele. Expunerea peste limitele normale la radon poate duce la aparitia unei boli foarte grave.
"n Romania, exista 16 judete, precum Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Sibiu, Salaj, Satu Mare si Timis, unde nivelul concentratiei de radon poate crea probleme in locuinte.
Chiar si materialele de constructii din aceste zone pot fi mai periculoase decat cele din alte regiuni.
Cea mai expusa zona la cresteri ale acestui gaz radioactiv din aer este Transilvania. De asemenea, marile orase ale tari, cum sunt Bucuresti, Iasi, Timisoara, Constanta si Brasov, sunt expuse.
”Radonul este un gaz radioactiv, care rezulta din sol si chiar din podea. Gresia si materialele de constructie din locuintele noastre contin izotopi radioactivi, din seriile uraniului si toriului. Acestia se dezintegreaza. Capii de serie, cum spunem noi, au timpul de injumatatire de 1010 ani. Unul dintre acesti izotopi de dezintegrare este radonul, care se prezinta sub forma unui gaz, pe care il inhalam si care este cancerigen. Cea mai buna cale de a nu il inhala este aerisirea zilnica a camerelor din locuinta. Populatia nu cunoaste, din pacate, aceste lucruri si este bine sa fie informata”, potrivit doamnei Antoaneta Ene, profesor universitar la departamentul Chimie, Fizica si Mediu din cadrul Facultatii de stiinte si Mediu din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, informeaza adevarul.ro.
Expunerea la radon peste limitele normale este, dupa fumat, cea de-a doua cauza a aparitiei cancerului la plamani.