Salajenii sunt saraci. Nu mai putin de 20 la suta din populatie intra in categoria persoanelor defavorizate.
Pare de inteles daca avem in vedere ca mai mult de o treime dintre ei traiesc din pensie, rata somajului se apropie de 11 la suta si ca doar 35.000 de salariati tin in spate tot judetul. De neinteles este insa de ce salajenii isi permit cinci bugetari la o suta de oameni.
Suntem judetul in care o treime din populatie traieste din pensie, iar somajul ne plaseaza in fruntea clasamentului pe tara.
Un judet iesit la pensie
O treime din populatia de 242.472 de locuitori o reprezinta pensionarii, in crestere in ultimii ani si in numar total de 84.959. Din totalul pensionarilor, doar 42.620 de persoane sunt iesite la pensie dupa varsta legala de pensionare in vigoare, si anume pentru barbati 63 de ani, iar pentru femei 62 de ani. Rezulta ca 42.339 de persoane sunt iesite la pensie anticipat, peste 11.000 fiind pe caz de “boala”. Daca e sa calculam cati bani se duc la fondul de pensii la o pensie medie la nivelul judetului nostru de 662 de lei, reiese faptul ca 56.242.858 de milioane de lei noi se duc lunar catre pensionari.
Asistati social
O categorie importanta de persoane care bene-ficiaza de ajutoare sunt copiii pana in doi ani si mamele care primesc indemnizatia de crestere a copilului. Conform ultimelor centralizari, in judetul Salaj sunt 7737 de copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 2 ani, care beneficiaza de alocatie lunara de 200 de lei, in cuantum total de 1.547.400 de lei noi. Potrivit datelor oferite de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Salaj, pentru luna mai 2010, au beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, un numar de 2.327 de persoane, iar suma necesara platii acestor drepturi este 1.746.711 de lei noi. In prezent, indemnizatia pentru cresterea copilului este cuprinsa intre 600 si 4.000 de lei.
Someri cu ghiotura
In evidentele AJOFM Salaj, sunt inregistrati 11.503 someri, Salajul ocupand un “onorant” loc 12 la nivel national in topul somajului. La imparteala pe grupe de varsta tabloul somerilor salajeni arata cam asa – 29 la suta dintre someri au intre 40 si 50 de ani, 29 la suta, intre 30 si 40 de ani, iar 15 la suta sub 25 de ani. Salajencele someaza mai putin decat barbatii din judet, statisticile inregistrand doar 4728 de femei in somaj, fata de 6775 in dreptul barbatilor. La un somaj mediu de 500 de lei, 5.751.500 de lei noi se duc lunar catre somaj, bani care ar putea incuraja economia si creea noi locuri de munca pentru someri.
53.000 de oameni ar putea muncii, dar…
Daca scadem din numarul total al populatiei judetului Salaj numarul de pensionari, someri, copii pana in 16 ani care nu au inca legal dreptul la munca si salariatii ne ramane o populatie de 53.625 care este inactiva pe piata muncii dar care ar putea muncii. Din aceasta categorie fac parte patronii, persoanele care lucreaza pe cont propriu si desigur cei care lucreaza la “Albina”… pe post de trantor.
Un om din cinci munceste!
In prezent, Salajul are 49.500 de angajati, daca raportam la populatia judetului rezulta ca avem un muncitor activ la cinci persoane, si un salariat sustine doi pensionari. Trist daca ne uitam indarat si vedem situatia si asa grea nu numai a judetului ci si a tarii.
35.000 de salariati tin in spate judetul
La un salariu mediu net de 1146 de lei, aproximativ 35.000 de persoane tin in spate toata economia Salajului, pe langa asta sectorul bugetar si pensiile. Cel mai greu sector de intretinut este cel al ajutoarelor sociale, Salajul fiind unul dintre judetele foarte darnice din acest punct de vedere, cea mai mare parte din fondurile venite de la stat mergand catre aceste ajutoare, pe care dupa cum stie toata lumea nu toti le merita, cu mertanu si viloaca primesti ajutor social. Cu toate ca peste 90 la suta din someri vin din mediul privat, si multe firme intra in procedura de faliment, logic ar fi ca si anumite cheltuieli inutile sa scada, dar din contra acestea cresc. Statisticile arata ca lunar creste numarul celor care beneficiaza de ajutoare sociale, aici nefiind vorba de mame si nou-nascuti, ci de acele persoane, care desi sunt capabile sa munceasca “se dau lovite” pentru a beneficia de bani de la stat pentru care nu trebuie sa faci nimic.
Cinci bugetari la o suta de salajeni
Ca si in orice alt judet din tara, bugetarii reprezinta si la noi o categorie importanta. In prezent avem aproape 13.000 de bugetari in administratia publica, asigurari sociale in sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala, politie, jandarmerie, pompieri, armata, SRI etc., bugetari care isi platesc darile catre stat, dar care sunt sustinuti tot din taxele si impozitele care sunt platite lunar de angajatii din firme si companii private. In raport cu populatia de 242.472 de locuitori ai Salajului rezulta o proportie de cinci bugetari la o suta locuitori.
Parlitii parlitilor – un salajean din cinci intra in categoria persoanelor defavorizate
Saracia este prezenta si in Salaj, poate mai mult decat in alte parti. 10.473 de persoane, ceea ce reprezinta 4,3 la suta din populatia judetului, bene-ficiaza de legea 416 care acorda un venit minim garantat pentru evitarea formei grave de saracie. Din punctul de vedere al beneficiarilor de faina si zahar de la Uniunea Europeana, 20 la suta, adica 47.206 de salajeni sunt defavorizati. Au beneficiat persoanele defavorizate adica: familiile si persoanele singure care au dreptul la venit minim garantat, somerii cu o indemnizatie de somaj, pensionarii din sistemul public de pensii, cu o pensie sub 400 de lei pe luna si persoanele cu handicap grav si accentuat, neinstitutionalizate. In total, in Salaj au fost distribuite 666.500 de tone de faina si 190.080 de tone de zahar.