Judetul nostru a fost calcat, într-un an, de nici 40.000 de turisti, pe cand in judetul vecin, Satu Mare, numai la Castelul Karolyi de la Carei, au fost peste 50.000 de vizitatori
rn
Consilierii judeteni PNL anunta ca vor propune eleborarea unei strategii de dezvoltare a turismului judetean.
rn
„Desi banii publici sunt cheltuiti fara responsabilitate, incapacitatea institutionala si amatorismul PSD Salaj au dus la o situatie dezastruoasa si în acest domeniu”, afirma consilierul judetean si purtatorul de cuvânt al PNL Salaj, Paul Maghiu.
rn
La începutul acestui an, presa locala constata ca numarul turistilor care au vizitat Salajul în 2018 a scazut cu aproximativ 5% fata de anul precedent.
rn
Potrivit datelor INS, 36.708 de persoane au vizitat Salajul în 2018.
rn
„În aceeasi perioada, un singur obiectiv turistic din judetul Satu Mare, este vorba de Castelul Karolyi de la Carei, a avut mai mult de 50.000 vizitatori. Cu alte cuvinte, si la acest capitol, sub conducerea PSD Salajul e aproape de faliment.
rn
„Neputinta si incapacitatea institutionala a celor care conduc Salajul si multe din localitatile din judet e mai mult decât flagranta, mai ales ca cel putin 100 de persoane se ocupa, la modul oficial, de „informare si promovare turistica”.
rn
Astfel, în mediul rural avem peste 20 de centre de informare turistica, dar structuri chiar mai complexe ca organigrama si bugetare mai exista si la nivelul oraselor. Aici se adauga si Salaj Plus, o entitate finantata de Consiliu Judetean, plus alte departamente / institutii din cadrul administratiei judetene si locale a caror angajati au în fisa postului promovarea turistica.
rn
Mi-e foarte greu sa estimez costurile acestor organisme institutionale, dar, cu siguranta (dupa cum rezulta din statitsticile oficiale) munca acestor promotori turistici e ineficienta. Cel mai probabil, vina nu este doar a angajatilor, ci, în primul rând a celor care îi coordoneaza. Astfel, nu cred ca putem vorbi la nivel de judet de o strategie coerenta de promovare turistica. Asa cum ne lipseste coerenta, predictibilitatea si eficienta si în alte domenii precum patrimoniul istoric, politici de tineret si sport, relatia cu ONG-urile.
rn
În timp ce alte judete, precum Harghita sau Satu Mare (am ales intentionat exemplele pentru a pastra un relativ echilibru), înregistreaza progrese vizibile în domeniul turismului (progrese care se contorizeaza în bani adusi comunitatii si recunoastere nationala si internationala) Salajul se încapatâneaza sa ramâna, si la acest capitol, la coada clasamentului national. De comparatii cu Bihorul sau Clujul nu cred ca are sens sa vorbim. Suntem la mii de ani lumina.
rn
Pentru 2019, împreuna cu colegii din PNL Salaj voi propune Consiliului Judetean initierea unei dezbateri reale si alocarea de fonduri pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare a turismului. Dupa aproape trei decenii de lautarie si în acest domeniu, cred ca a venit momentul sa ne luam în serios patrimoniul turistic din judet, sa nu mai risipim banii publici pe entitati institutionale ineficiente si consumatoare inutile de bani publici.
rn
Hotelierii si toti cei implicati în industria ospitalitatii, specialistii în domeniu, reprezentantii societatii civile si ai institutiilor implicate în domeniu trebuie adusi la aceeasi masa pentru a putea creiona un proiect realist si realizabil”, a mai afirmat Maghiu.