Ce sentiment are cineva care se priveste in oglinda si isi citeste pe fata saracia si boala? Este, cu siguranta, cumplit. Are doua posibilitati. Ori se trezeste si face un efort sa-si revina, ori se abandoneaza pierzaniei.
rn
In fiecare clasament referitor la conditiile de trai, Salajul este un obisnuit al ultimelor locuri, semn clar ca este prost administrat si ca este pe calea pierzaniei.
Iar un criteriu de clasificare care rasuceste puternic cutitul in rana este rata mortalitatii infantile. Analiza intocmita de cunoscuta organizatie Salvati Copiii arata ca in judetul nostru mortalitatea copiilor sub un an nu doar ca este mai mare decat oriunde in Uniunea Europeana, nu doar ca este mai mare decat media pe tara; dar este de doua ori si jumatate mai mare decat in Cluj sau in Bucuresti, este mai mare decat oriunde in Transilvania, este mai mare decat aproape in oricare dintre judetele tarii.
Cu alte cuvinte, noua ne mor copiii mai mult decat oriunde. Este ceva mai grav decat sa-ti moara copilul?! Este ceva mai grav decat sa nu-ti poti salva copilul de la moarte? Este ceva mai grav decat sa nu faci nimic sa-ti salvezi copilul de la moarte?
Analiza la care ne referim dezvaluie ca rata mortalitatii infantile ramâne in România de doua ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene. Dar marele necaz este ca copiii care mor inainte de implini vârsta de un an trec in lumea celor drepti inainte de a face cunostinta cu lumea noastra, administrata de strambi la suflet si la minte, cel mai adesea din cauze care ar putea fi prevenite, daca sistemul medical ar fi suficient de pregatit pentru a-i salva.
Salajul are o rata a mortalitatii infantile de 11,3 la mie pe 2017, in conditiile in care media nationala a fost de 7,2 la 1.000 de copii nascuti vii. Fata de judetul Cluj, unde se inregistreaza o rata de 4,8 la mie, judetul Salaj are o rata a mortalitatii infantile de aproape doua ori si jumatate mai mare.
Organizatia Salvati copiii remarca un clivaj dramatic intre judetele vulnerabile socio-economic si judetele cu un grad mai ridicat de dezvoltare si, prin urmare, cu un sistem medical mai bine dotat. Atunci când vorbim despre interventia medicala la nou-nascut, lipsa aparaturii medicale intr-o maternitate face diferenta intre viata si moarte.
Tabloul statistic al mortalitatii infantile plaseaza judetul Botosani in fruntea listei, cu o rata de 12,9 la mia de copii nascuti vii, urmat indeaproape de Calarasi – 12,5 la mie, Caras-Severin – 11,5 la mie, Salaj – 11,3 la mie si Vrancea – 11,1 la mie.
La polul opus gasim judetul Cluj si municipiul Bucuresti, ambele cu o rata a mortalitatii infantile de 4,8 la mia de copii nascuti vii.