Membrii Asociatiei Crescatorilor de Albine – Filiala Salaj s-au intalnit ieri in sala Porolissum a Consiliului Judetean pentru a trece in revista rezultatele din anul 2013, dar si spre a-si face proiecte pentru acest an. Alaturi de cei peste 520 de apicultori inscrisi in asociatie, in sala si-a facut prezenta si Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Gheorghe Ursente, presedintele Filialei Salaj, Stefan Costea, directorul SC Apicola Salaj, reprezentantI ai APIA, DSVSA, OJPDRP. In cuvantul de deschidere, Gheorghe Ursente spunea: „Desfasuram bilantul activitatii noastre, intr-o perioada controversata, datorita faptului ca nu cu mult timp in urma Parlamentul Romaniei a adoptat Legea apiculturii (nr.383 din 24 decembrie 2013). Lege care se pare ca ne dezavantajeaza ca asociatie si apicultori”.
Membrii asociatiei detin la ora actuala 42.000 de familii de albine, din care 28.000 sunt identificate la Oficiul de Ameliorare si Reproducere in Zootehnie (67 la suta). Am mai retinut din raport ca s-au infiintat cinci cercuri apicole, pe zone geografice, ca au fost depuse 340 de dosare, din care 55 pentru Programul National Apicol 2011-2013, 20 pentru Masura 112, iar 265 pe Masura 141; ca judetul nostru se afla printre primele cinci judete din tara in privinta numarului de familii de albine si a cantitatilor de produse apicole. Facem mentiunea ca jumatate din cantitatea de polen care se produce in Romania provine din Salaj, judetul nostru situandu-se pe locul I la acest capitol.
In pastorala mergi doar cu aprobarea primarului
Desi suntem printre primele judete din tara la sectorul apicol, Salajul nu dispune de o baza melifera corespunzatoare. Astfel ca apicultorii sunt nevoitI a pleca in transhumanta la alte baze melifere din judetele limitrofe si din tara. Daca pana acum activitatea de pastoral era organizata de catre stop_coloanaconducerea asociatiei apicole, dupa noua Lege a apiculturii, nu poti patrunde in vetrele melifere (salcam, floarea soarelui, rapita etc) numai cu aprobarea primariei pe a carei raza se afla cultura. Ioan Fetea sustine ca „nu este echitabila o astfel de masura si ca ea va duce la servirea preferentiala a apicultorilor si, de ce nu, la mita”.
Nemultumirile apicultorilor
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania este nemultumit si de sprijinul acordat apicultorilor romani in cadrul Programului National Apicol pentru perioada 2014-2016. Ioan Fetea a explicat pentru Graiul Salajului ca Uni-unea Europeana finanteaza acest program in proportie de 50 la suta, restul de 50 la suta provenind de la bugetul national. Presedintele Fetea apreciaza ca prioritatile si cheltuielile prevazute de acest Program sunt contestabile, avand in vedere faptul ca un sfert din bani sunt destinati nu apicultorilor romani, ci unui asa-zis „sistem informatic pentru identificarea stupilor”, care costa opt mili-oane de lei din totalul de 44,5 milioane de lei. „Nu se impunea necesitatea implementarii acestui sistem informatic, atata timp cat la primariile comunelor din tara exista Registrul Agricol, unde fiecare apicultor este obligat prin lege sa declare numarul de familii de albine detinut”, a mai spus presedintele ACA din Romania.
Cat despre apicultorii salajeni, Ioan Fetea a avut numai cuvinte de lauda, apreciind stradania lor in a obtine produse apicole de calitate si miere solicitata la export.