Integrarea celor 18.000 de romi care traiesc in 32 de comunitati in Salaj pare o misiune imposibila. Numai in ultimii doi ani s-au investit 630.000 de euro in scolarizarea lor. Rezultatul: zece romi liceeni.
In Salaj s-au investit circa 830000 de euro pentru integrarea si scolarizarea romilor in ultimii cinci ani. Judetul Salaj este unul din judetele care adaposteste cel mai mare numar de romi in raport cu numarul populatiei romane. Potrivit ultimului recensamant, realizat in anul 2002, in judetul nostru traiesc 12.544 de tigani. Insa, neoficial, numarul rromilor se ridica la aproape 18000, a mentionat Mircea Ciocian, director executiv al Directiei de Management Institutional din cadrul Prefecturii Salaj.
32 de comunitati de rromi in Salaj
In 32 de localitati salajene romii si-au stabilit “tabara”. Cea mai numeroasa comunitate de tigani este in municipiul Zalau, urmata de cele din Pusta Vale, Ileanda, Dragu, Sag si Nusfalau, potrivit informatiilor centralizate de Biroul Judetean pentru Romi din cadrul Institutiei Prefectului Salaj.
Consiliati si spalati pe bani europeni
Desi se incearca de ani buni stimularea acestei etnii prin diferite programe, in Salaj, pana in prezent au fost realizate doar doua programe de infrastructura cu scopul imbunatatirii conditiilor de trai in comunitatile de romi. Astfel, in 2008 s-au investit circa 90000 de euro pentru cei aproape 500 de tigani din Valcau, unde s-a pietruit drumul de acces in comunitatea respectiva. Valoarea lucrarii s-a ridicat la aproximativ 40000 de euro. Si tot in acesta localitate a fost construita o baie publica pentru romi, avand o suprafata de 105 metri patrati. Suma alocata constructiei a fost de 50000 de euro.
O alta comunitate de tigani in care s-a investit pentru imbunatatirea conditiilor de trai este cea din Pusta Vale, unde traiesc aproape 1000 de romi. In aceasta comunitate a fost amenajat un pod intr-o zona ce prezenta pericol de inundatii si a fost reabilitata o portiune de 800 de metri de drum. Suma investita a fost de 90000 de euro. Iar pentru consilierea membrilor romi din comunitatea Pusta Vale pe diferite probleme sociale si administrative s-au alocat 20000 de euro cu care s-a amenajat un centru de consiliere in orasul Simleu Silvaniei.
O investitie de 630 de mii de euro a bagat zece romi in liceu
Pentru scolarizarea copiilor romi din Salaj, valoarea programelor educationale aflate in derulare din anul 2008 este de aproximativ 630000 de euro. In cadrul acestor programe au fost cuprinse gradinite de vara, “scoala dupa scoala”, chiar si scoala pentru parinti si cursuri de informare si consiliere pentru parinti si comunitate. Daca in vara anului 2008 au fost cuprinse in proiect zece gradinite, in acest an au fost selectate noua gradinite, in cadrul carora un numar de 180 de copii romi vor desfasura diferite activitati educative cate patru ore zilnic sub indrumarea unei educatoare si a unui asistent educator.
Desi reprezentatul romilor din Salaj, Alin Lacatus, este de parere ca suma de 630000 de euro alocata integrarii in scoli a romilor este prea mica pentru cele 32 de comunitati, inspectorul scolar Rita Rosz sustine ca aceste programe educationale au efect, in special in ceea ce priveste abandonul scolar in randul copiilor romi, care a scazut in ultimii doi ani. De asemenea, Rita Rosz a explicat ca este foarte greu sa schimbi mentalitatea unei etnii in doar cativa ani de zile. Insa se bucura ca apar rezultate. In anul 2008, sase elevi romi au reusit sa intre la liceu, iar in 2009, patru. Desi numarul elevilor romi in licee este mic, pentru comunitatile de romi este o noutate, a specificat inspectorul scolar, Rita Rosz. De asemenea, in ultimii doi ani au fost scolarizati 10 la suta din numarul copiilor romi din Salaj.
Actele – vesnica problema
Pentru identificarea proble-melor cu care se confrunta romii se afla in derulare de la inceputul acestui an un proiect implementat de Agentia Nationala a Romilor in parteneriat cu Prefectura Salaj, prin care in cadrul a cinci primarii a fost angajat cate un expert rom. Rolul acestuia este de facilita comunicarea dintre institutiile publice si comunitatile de romi, solutionarea problemelor locale ale comunitatii si accesarea de fonduri nerambursabile. Desi Alin Lacatus, reprezentantul romilor in Salaj, a afirmat ca situatia romilor s-a imbunatatit cu 35- 40 la suta in ultimii cinci ani si ca, daca in 2005 erau peste 1000 de tigani fara acte, in prezent numarul lor trece putin peste 200. Referentii romi din cadrul primariilor au identificat in lipsa actelor tiganilor – atat de identitate, cat si de proprietate – o problema majora.
Romii traiesc “mai bine” pe spatele vecinilor
Daca reprezentantul romilor in Salaj, Alin Lacatus, sustine ca situatia tiganilor s-a imbunatatit in ultimii cinci ani, vecinii acestor comunitati sunt de alta parere. Oamenii din Pausa si Romanasi au ajuns la capatul rabdarii. Ei sustin ca nu mai pot indura bataia de joc a tiganilor din zona. Acestia ii talharesc constant pe localnici si le batjocoresc munca.Culturile de grane au fost pascute de caii lor, cartofii abia insamantati au fost scosi din pamant, locuintele le sunt sparte periodic de catre tigani, iar celor care incearca sa li se opuna le sunt aplicate batai. Amenzile primite de romi se ridica la peste 300 de milioane de lei, insa nu vor fi platite niciodata, iar tiganii isi continua nestingheriti activitatile.
Meseria de baza a tiganului a ramas tot furtul
“Peste tot dai de tigani la furat. Umbla peste tot la noi in comuna. Zilnic auzi ca iar s-a furat ceva din curtile si din casele oamenilor si politia nu le poate face nimic”, marturiseste cu amaraciune o batrana din comuna Creaca. Alaturi de ea, vecina este mai pornita pe aceasta etnie: “tiganul tot tigan ramane, sunt bagati bani degeaba, ca ei tot fura si tot dupa legea lor traiesc”.
Oamenii prefera sa-si lase pamanturile in paragina, decat sa ramana fara o parte buna din recolta. Desi tiganii din localitatea Lupoaia sunt putini, in apropierea locului unde si-au ridicat colibele pamanturile sunt necultivate. Insa acest fapt nu ii impiedica sa iasa “la munca”. Se deplaseaza si se servesc fara retinere din lucerna sau porumbul satenilor, marturiseste tanti Marioara, care a constatat ca se numara printre pagubiti.
La Dragu jandarmii au fost nevoiti sa intervina la inceputul anului pentru ca sute de tigani din zona s-au adunat in fata primariei, amenintand-o pe primarita Rodica Lazar. Motivul? Ajutorul social, pomana data de stat celor care nu vor sa munceasca.
La Sarmasag, tiganii au devastat in iarna padurile. Au fost prinsi cu ajutorul jandarmilor si au fost intocmite zece procese verbale de contraventie. Tot pentru furt de lemne au intervenit jandarmii in localitatea Pusta Vale.