Au mai rămas doar 6 zile în care sălăjenii se pot autorecenza iar județul a reușit să depășească, la sfârșitul săptămânii trecute, targetul propus de 35 la sută.

Conform datelor publicate pe recensământ.românia.ro, la data de 7 mai, 81.489 de sălăjeni s-au autorecenzat ceea ce reprezintă 39,4 la sută din populația țintă a județului.

Detașat, după mediul de rezidență, conduce mediul urban sălăjean, unde trăiesc cei 64,4 la sută dintre sălăjenii care au completat chestionarele pe platforma online a Recensământului Populației și Locuințelor până la data de 7 mai.

Municipiul Zalău se menține în topul unităților administrativ teritoriale, depășind 20 de mii de persoane autorecenzate până sâmbătă, inclusiv.

După metoda de autorecenzare, peste 70 la sută din populația autorecenzată au ales asistență din partea unui recenzor ARA, iar 29,5 la sută au completat singuri chestionarele.

După cum arată cifrele statistice, motoarele au fost turate maxim în Sălaj, în așa fel încât eforturile populației și a recenzorilor să fie cât mai puține după 15 mai, ultima zi în care o persoană se poate autorecenza. În urmă cu exact o lună, când se scurseseră patru săptămâni de la debutul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL), Sălajul ocupa locul 12 la nivel național în topul autorecenzării, cu 1,5 puncte mai mare decât procentul pe țară. Totalul populației autorecenzate la 10 aprilie era de 37.691 de persoane, reprezentând 18,2 la sută din ținta estimată la 1 decembrie 2021, data de referință a RPL 2021.

Ulterior datei de 15 mai, procesul de recenzare va fi mai solicitant, chiar dacă se va opera tot pe tabletă, însă recenzorii vor fi nevoiți ca într-un timp scurt să recenzeze în teren, ceea ce va implica timp și costuri mai mari.

Cine trebuie să se recenzeze și cum

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași. Primul pas presupune accesarea Platformei de autorecenzare și completarea formularului de preînregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte. În cel de-al doilea pas, persoana care a făcut pre-înregistrarea sa și a membrilor gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa sau adresele de e-mail indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.

Autorecenzarea este disponibilă populației numai până în 15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

În situația în care nu vă autorecenzați, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, veți fi recenzați la domiciliu, prin interviu față în față cu un recenzor care va înregistra datele dumneavoastră pe tabletă.

Recenzarea este obligatorie, iar cei care optează pentru autorecenzare vor beneficia de o zi liberă de la serviciu care poate fi solicitată angajatorului pe parcursul unui an calendaristic.

Recensământul Populației și Locuințelor 2021 este primul din România organizat integral în format digital, cu respectarea precauțiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19. Întregul proces al colectării datelor se va desfășura cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor.

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Pentru informații detaliate privind desfășurarea Recensământului, puteți consulta site-ul www.recensamantromania.ro