Sute de hectare de pajiști și păduri au ars în acest weekend în cele 20 de incendii de vegetație. Cele mai grave au fost la Șimleu Silvaniei și la Bodia, unde au ars 101 de hectare. Sute de pompieri și localnici s-au strădut ore întregi să oprească flăcările pentru a reduce pagubele provocate de arderile necontrolate.

”Au fost 3 zile încărcate de intervenții pentru pompieri sălăjeni, în intervalul 22-24.07.2022, misiunile lor au vizat un număr de 64 de intervenții, care au fost reprezentate de cazuri medicale S.M.U.R.D., incendii dintre care majoritatea de vegetație uscată, și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației. Au avut loc 20 de incendii la vegetație uscată în 3 zile”, informează ISU ”Porolissum” al județului Sălaj.

În cele trei zile caniculare, incendiile de vegetație au urmat un trend ascendent. Incendiul de la Șimleu a pornit de pe un teren în apropierea unității militare și s-a extins la fondul forestier. A fost nevoie de o desfășurare impresionantă de forțe care au luptat cu flăcările mai bine de opt ore. Suprafață totală afectată a fost de aproximativ 71 de hectare, dintre care 18 hectare de fond forestier. Cel de-al doilea incendiu de proporții a avut loc duminică dimineață în localitatea Bodia, comuna Buciumi, unde flăcările au mistuit aproximativ 30 de hectare de vegetație uscată. Incendiul de la Bodia a pus în gardă și comunitatea din Agrij, deoarece exista riscul ca focul să se extindă și acolo.

”Tragem un semnal de alarmă și le reamintim cetățenilor că în perioadele caniculare și de secetă prelungită folosirea focului deschis pentru arderea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este strict interzisă. Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat 11 sancțiuni contravenționale în cuantum de 27.500 ron pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale”, precizează reprezentanții ISU.