Uniunea Salvati Romania, filiala Salaj, a realizat, in perioada 14 – 18 august 2017, un studiu care scoate la iveala lipsa de transparenta, in ansamblu, a autoritatilor locale din judet. 

USR-istii salajeni au analizat site-urile tuturor primariilor salajene, pentru a vedea in ce masura administratiile locale ii informeaza pe cetateni despre activitatea alesilor, despre deciziile care se iau de catre Consiliul Local si modul in care sunt cheltuiti banii publici.

Concluzia monitorizarii realizate de USR Salaj este ca din 61 de primarii ale judetului Salaj, doar 6 indeplinesc criteriile minimale de transparenta impuse de lege. Este vorba despre primariile Zalau, Simleu Silvaniei, Agrij, Camar, Nusfalau si Sag, care actualizeaza periodic site-ul cu informatii.
Primaria orasului Jibou are site, dar de pe acesta aflam doar cine este primarul si viceprimarul si lista consilierilor locali, cateva informatii despre oras, date de contact si cateva informatii utile pentru cetateni, fara date despre buget, despre hotararile de Consiliu Local sau alte evenimente care se petrec in oras. Primaria orasului Cehu Silvaniei are site-ul suspendat, pur si simplu.

Comunicare zero cu cetatenii

24 de primarii din Salaj, reprezentand 40 la suta din total, nu comunica deloc cu cetatenii in mediul online.
25 de primarii au site propriu, dar este nefunctional sau nu afiseaza nimic pe el.
Trei comune – Cristolt, Plopis si Somes Odorhei – nu au inca un site, in anul de gratie 2017.
Primariile care au achizitionat un site, dar care nu posteaza nici o informatie sunt: Almasu, Babeni, Balan, Benesat, Carastelec, Cizer, Creaca, Dragu, Fildu de Jos, Garbou, Hereclean, Lozna, Marca, Napradea, Poiana Blenchii, Rus, Salatig, Sanmihaiu Almasului, Surduc, Samsud, Varsolt, Zalha.
Nici restul primariilor, cele care au un site pe care mai posteaza din cand in cand cate ceva, nu respecta in totalitate dreptul cetatenilor de a fi informati. Informatiile nu sunt actualizate.

Majoritatea primariilor tin la secret ce fac cu bugetul local,
declaratiile de avere ale alesilor si hotararile pe care le iau

Raportul USR arata ca 49 de primarii (83 la suta din total) nu afiseaza declaratiile de avere si de interese ale alesilor. 52 de primarii (87 la suta) nu au publicat bugetul de venituri si cheltuieli pe 2017. “n ceea ce priveste afisarea hotararilor de consiliu local, 43 dintre cele 61 de primarii (74 la suta), nu au afisat nici macar o hotarare de consiliu local din cursul acestui an. 41 de primarii nu au publicate stiri administrative, anunturi sau alte informatii utile pentru locuitori.
Lipsa de informare a locuitorilor denota lipsa de preocupare a alesilor pentru a da posibilitate cetatenilor sa participe la deciziile care se iau de catre Consiliile locale.
Reprezentantii USR atrag atentia ca primariile sunt obligate prin lege sa asigure transparenta cheltuirii banilor publici si prin site-uri proprii, facilitand comunicarea informatiilor de interes catre cetateni. USR subliniaza ca primariile din Salaj sunt departe de a indeplini acest deziderat.
Site-urile primariilor trebuie sa prezinte obligatoriu informatii precum lista consilierilor locali din mandatul în curs, declaratiile de avere si de interese ale acestora, iar pentru transparenta decizionala sa prezinte ordinea de zi pentru sedintele de Consiliu Local, hotararile adoptate, dar si bugetul anual al administratiei locale, anunturi de interes public.
USR-istii mai amintesc ca anii trecuti Guvernul a pus la dispozitie fonduri pentru dezvoltarea unor pagini oficiale.

“Rezultatele sintetizate in acest studiu sunt o dovada evidenta ca cei care conduc comunitatile salajene cauta sa se eschiveze si sa prejudicieze interesele cetatenilor.
Lipsa de transparenta a propriilor actiuni nu face decat sa accentueze suspiciunile legate de faptul ca interesele populatiei nu sunt congruente cu interesele lor. Nu sunt putine cazurile in care primari salajeni au fost cercetati penal si condamnati pentru ca si-au urmarit si realizat interesul propriu pe banii comunitatii.
Informatiile despre decidenti, hotarârile adoptate de catre Primarii si Consilii Locale trebuie sa fie la indemana cetatenilor, pentru ca acestea influenteaza comportamentul si deciziile personale ale populatiei fiecarei localitati si ale comunitatii în ansamblu.
Rezultatele cuprinse în acest prim raport sunt EXTREM DE GRAVE ! Vom continua demersul nostru prin solicitarea de date detaliate catre primarii. În paralel, vom semnala neregulile identificate catre Prefectura si catre celelalte autoritati abilitate sa ia masuri.
Nu se poate ca, in 2017, 40 la suta din primariile Salajului sa nu detina un site functional, unde sa afiseze informatii utile cetatenilor din localitatile respective. Doar 10 la suta din primarii indeplinesc criteriile minime de transparenta iar 83 la suta nu afiseaza declaratiile de avere si de interese ale alesilor.
Condamnam cu vehementa nerespectarea legilor transparentei de catre autoritatile locale prin ascunderea voluntarya sau involuntarya a informatiilor la care comunitatea are dreptul legal.
De ce nu se poate ca o cerere depusa de cetatean sa fie încarcata pe site-ul primariilor si sa poata fi urmarita de pe telefonul mobil sau computerul personal pâna la rezolvarea ei? Sistemul informatic introdus în justitie trebuie sa fie valorificat si în administratiile publice.
Studiul nostru dezvaluie o incalcare grava a legilor care reglementeaza accesul cetatenilor romani la informatiile publice .
Este inadmisibila harababura care exista in administratia publica. Nu stim cine sunt consilieri, nu le cunoastem nici apartenenta politica si nici declaratia de avere, nu stim ce buget se aloca si unde se investesc fondurile existente, nu stim ce hotarari iau consiliile locale s.a.m.d.
Constatam cat se poate de argumentat o lipsa de respect fata de cetatenii care le-au acordat votul si increderea. Acest lucru trebuie indreptat.
USR sustine digitalizarea administratiei locale, pentru a creste gradul de transparenta si a înlesni contactul dintre cetatean si administratie.”

Gabriela Carmen Olar,
Presedinte USR Salaj