Salajenii sufera, dar le este drag si chiulul. Este concluzia care se impune avand in vedere ca 60 la suta dintre angajati isi iau concediu pe motiv de boala, pe care multi o „trateaza” prin munca la cules de capsuni in strainatate.
Din cei mai putin de 50 de mii de angajati, cati mai are Salajul, aproape 30 de mii au fost anul trecut in concediu medical.
Aproape fiecare salajean care a mai avut anul trecut un loc de munca a fost, in 2009, in concediu medical. Potrivit datelor primite de la dr. Marius Tautu, directorul de relatii contractuale al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, 304 medici din judet au eliberat anul trecut aproape 30 de mii de certificate medicale, ceea ce, raportat la cei mai putin de 50 de mii de angajati incadrati in munca anul trecut, inseamna ca mai mult de jumatate dintre acestia au stat in concediu medical in 2009.
Desi este foarte putin probabil (sau credibil) ca toti cei 30 de mii de salajeni sa fi fost, in masa, atat de bolnavi incat sa fi avut toti nevoie de concedii medicale, inca nu s-a luat nici o masura pentru stoparea acestui fenomen, care inghite o buna parte (sase procente in 2009) din fondurile alocate la nivel national serviciilor medicale. Conform doctorului Tautu, medicul care elibereaza un certificat medical fara acoperire reala poate fi tras la raspundere, aceasta fapta constituind contraventie si in actualul cadru legislativ (art.47 din OUG nr.158/2005 – care prevede sanctionarea lor cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei). Problema este ca institutia abilitata sa verifice legalitatea certificatelor, Casa de Asigurari de Sanatate, poate interveni – sustine dr. Tautu – doar la sesizarea cuiva, in speta a angajatorului. ^Din pacate, aceste sesizari, chiar daca s-ar face, ele ar fi tardive, pentru ca verificarea noastra este retroactiva si nu este foarte relevanta^, ne-a explicat reprezentantul CJAS, precizand ca daca sesizarea nu se face chiar in momentul concediului medical, verificarea vizeaza doar documentele scrise, fara a putea fi corelate cu starea pacientului (care intre timp avea „dreptul” sa se insanatoseasca).
In toata avalansa de concedii medicale de anul trecut, numarul angajatorilor care si-au parat salariatii la CJAS ca s-ar preface doar ca sunt bolnavi a fost destul de mic – ne-a declarat dr.Marius Tautu. Mai mult, cu totii au sesizat un aspect ce nu tine de sfera de competenta a CJAS, si anume ca angajatii lor, in timp ce figurau oficial in concediu medical, se aflau de fapt la munca in strainatate. „Este obligatia agentilor economici sa verifice daca persoana in cauza este acasa, in concediul medical, sau a plecat in Spania la munca”, a punctat dr. Tautu.
Rezolvarea situatiei ar putea aparea in curand dinspre Ministerul Sanatatii, care promite, pentru inceput, controale in toate judetele pe tema concediilor medicale si ulterior, o legislatie care sa inaspreasca atat conditiile de acordare a acestor concedii, cat si sanctiunile pentru medicii care nu respecta prevederile legale in vigoare.
Salajenii sufera de boala concediului medical
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...