Daca salajenii sunt foarte cuminti cand vine vorba despre directivele europene, alte judete au adus Romania in situatia notificarii din partea CE.
Dupa ce Salajul a fost primul judet din tara in care administratiile publice locale au reusit sa inchida la termen depozitele de deseuri din mediul rural, nu se lasa acum mai prejos nici agentii economici, care se intrec in a realiza in avans masurile dispuse de Uniunea Europeana in planurile de conformare la standardele de mediu. Conform datelor primite de la Agentia pentru Protectia Mediului Salaj, Uzina Electrica Zalau, care trebuia sa reduca, pana la sfarsitul acestui an, emisiile de oxizi de azot, a facut toate investitiile necesare in acest scop inca din 2005. Tot pana la 31 decembrie trebuiau sa se conformeze si statiile de distributie de carburanti Zalau 1, Ileanda, Simleu Silvaniei si Crasna ale SC Petrom SA, insa agentul economic a facut investitiile necesare inca din perioada 2006-2007.
In curs de realizare, dar cu peste 95 la suta din treaba facuta, este Rominserv Valves IAIFO, care a sistat depozitarea deseurilor industriale nepericuloase in termenul stabilit, 16 iulie 2009, dar mai are de terminat niste lucrari. In aceeasi situatie este SC Silvania, care mai are foarte putin pana la finalizarea investitiilor pentru incadrarea indicatorilor de calitate ai apelor uzate in limitele admise de legislatie. Termenul dat de Uniunea Europeana pentru aceasta masura este 31 decembrie 2009.
Nerespectarea acestor termene atrage dupa sine notificarea si, ulterior, sanctionarea Romaniei. Potrivit directorului coordonator al APM Salaj, tara noastra a fost deja notificata pentru faptul ca nu toate judetele au inchis la termen depozitele din rural. Romania risca penalitati de sute de mii de euro pe zi.