Începând din acest an, statul ofera prin Programul „Casa Verde” finantari de pâna la 20.000 de lei românilor care îsi instaleaza panouri fotovoltaice si care devin astfel producatori de energie electrica.

rn

Conditia este ca acestia sa aiba o putere instalata de minimum 3 kilowati.
Românii vor putea astfel sa-si creeze gospodarii independente energetic, iar daca productia de energie va fi mai mare decât consumul, atunci energia poate fi livrata în reteaua nationala de distributie.
În acest mod, cei care îsi instaleaza panouri fotovoltaice pot sa vânda energie electrica si sa obtina bani în plus. Preturile panourilor fotovoltaice variaza în jurul a 700 – 1.100 de lei bucata. Pachetele alcatuite din mai multe panouri fotovoltaice pot ajunge de la 13.300 de lei pâna la 73.000 de lei. Aceste pachete contin si un invertor, conectoare, sigurante si alte piese necesare instalarii sistemului de panouri fotovoltaice.

rn

Cum functioneaza panourile fotovoltaice

rn

Panourile fotovoltaice reprezinta unul din cele mai raspândite si usor de implementat sisteme pentru obtinerea energiei verzi. Practic, oricine are o casa sau un teren si îsi cumpara instalatia necesara se poate transforma în producator de energie electrica.
Panourile voltaice capteaza radiatii solare pe care le transforma în energie electrica. Un panou fotovoltaic poate fi utilizat în cadrul sistemelor cu baterii care acumuleaza si distribuie energie electrica inclusiv atunci când soarele nu mai este pe cer, sau în cadrul sistemelor legate la retea, caz în care energia solara este completata de energia electrica clasica.
Oricare din cele doua tipuri de sisteme poate reduce substantial factura de curent electric.