Destinatia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind educatia, sanatatea, cultura si sportul
rn
Începând de azi, 15 octombrie, salajenii pot lua cu asalt sucursalele CEC Bank din judet pentru a accesa credite fara dobânda, garantate de stat, pentru formare profesionala. Acest lucru este posibil prin intermediul programului guvernamental „Investeste în tine”.
„Un proiect ajuns la maturitate este «Investeste în tine». Acest program este destinat românilor care au nevoie de finantare pentru o mai buna pregatire profesionala (…) Asadar, începând de luni, oamenii pot merge la banca partenera, respectiv CEC Bank, pentru a accesa acest tip de credite”, a declarat Viorica Dancila.
Programul „Investeste în tine” este adresat în primul rând tinerilor cu vârsta între 16 si 26 de ani, care pot accesa un credit de pâna la 40.000 de lei, dar si celor cu vârste în 26 si 55 de ani, care pot lua credite de pâna la 35.000 de lei.
Daca persoana care apeleaza la acest împrumut este salariat, poate contracta înca 20.000 de lei. Dobânda acestui program va fi suportata de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezinta perioada de gratie.
Premierul României a mentionat ca banii împrumutati pot fi folositi pentru cheltuieli în educatie, sanatate, investitii imobiliare, cultura, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.
rn
Ce conditii trebuie sa îndeplineasca cei care vor credite
rn
Beneficiarii programului trebuie sa îndeplineasca mai multe conditii de eligibilitate. În primul rând ei trebuie sa fie persoane fizice cu cetatenie româna, cu domiciliul în România. Totodata, tinerii cu vârsta cuprinsa între 16 si 26 de ani neîmpliniti la data solicitarii creditului trebuie sa fie cuprinsi în sistemul de învatamânt sau sa efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educatiei sau, dupa caz, de Ministerul Muncii. Sunt eligibile si persoane cu vârsta între 26 de ani împliniti si 55 de ani neîmpliniti la data solicitarii creditului, daca sunt cuprinse în sistemul de învatamânt sau efectueaza cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala, autorizate de Ministerul Educatiei si, dupa caz, de Ministerul Muncii.
În plus, solcitantii trebuie sa prezinte cel putin un codebitor, daca solicitantul nu este angajat. Procentul de garantare a creditelor acordate prin program este de 80%, exclusiv dobânzile si comisioanele aferente. Totodata, valoarea maxima a finantarii garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani si 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani si 55 ani. Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei, pentru toti beneficiarii daca sunt angajati sau se angajeaza pe perioada derularii creditului. Garantia de stat se acorda prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si a Fondului Român de Contragarantare (FRC). Dobânzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditelor garantate se suporta din bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP).
rn
Durata maxima de creditare este de 10 ani
rn
Programul prevede si obligatia institutiilor de credit finantatoare de a asigura o perioada de gratie cel putin egala cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordarii creditului. Plafonul total al garantiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subventiilor de dobânda si al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul CNSP. Costul total al creditelor acordate în cadrul programului, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2% pe an (marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului în toate etapele finantarii), comisionul de analiza perceput de finantatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finantarii si comisionul de gestiune a garantiilor de stat perceput de FNGCIMM si FRC.
rn
Pentru ce pot fi folositi banii
rn
Destinatia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind educatia, sanatatea, cultura si sportul.
Se considera cheltuieli eligibile urmatoarele cheltuieli ale familiei:
rn
plata cartilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;
plata creselor, gradinitelor, scolilor particulare;
plata cursurilor de specializare/calificare;
plata cursurilor de pregatire profesionala;
taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.;
plata chiriei si a utilitatilor;
plata locurilor de cazare în caminele studentesti;
o parte din constructia sau achizitia unei locuinte;
modernizarea sau renovarea unei locuinte;
costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare si al interventiilor chirurgicale;
cheltuielile de transport pentru deplasari la manifestari stiintifice si concururi;
abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, opera, biblioteca, muzee;
costul publicarii cartilor sau al studiilor de specialitate;
articole sportive;
taxa de participare la manifestari stiintifice si concursuri;
achizitionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate.