Salajenii pleaca masiv din comunele sarace

imagine-articol09_53109

 

Guvernul Romaniei a realizat anul acesta o analiza privind comunele din Romania, din care reiese ca in judetul Salaj sunt opt comune în care s-au produs scaderi accentuate de populatie, de peste 30 la suta, în perioada 1991 – 2012, si trei comune care pot fi considerate viitori poli rurali.

Opt comune salajene in care populatia
s-a diminuat ingrijorator de mult

Comuna salajeana care a inregistrat cea mai drastica scadere de populatie fata de anul 1991 este comuna Zalha, unde populatia a scazut cu 44,2 la suta, fiind singura comuna din Salaj unde populatia a scazut cu peste 40 de procente. Urmatoarea comuna cu o depopulare puternica este Girbou, cu o scadere de 36,7 la suta a numarului de locuitori. Nusfalau are o scadere a populatiei de 36,3 la suta. În comuna Almasu populatia a scazut cu 35,7 la suta, iar la Letca depopularea este de 32,6 procente. Alte trei comune au inregistrat o scadere a populatiei sub 32 de procente. O scadere de 31,7 la suta in cazul comunei Poiana Blenchii, de 31,6 la suta in cazul comunei Babeni si o scadere de 31 la suta in cazul comunei Carastelec.

Trei comune salajene de la marginea
judetului se afirma ca poli rurali stop_coloana

Sunt insa in studiul Guvernului si trei comune salajene considerate poli rurali. Comune considerate poli rurali sunt, conform studiului, comunele cu rol de loc central la nivelul judetelor ce pot prelua servicii cu rol teritorial, în domeniul sanatatii, educatiei, culturii, serviciilor sociale, comertului si altor servicii pentru populatie. Cele trei comune sunt Ileanda, Sarmasag si Ip.
Comuna Ileanda deserveste toata zona vaii Somesului, inclusiv Poiana Blenchii si Zalha, comuna Sarmasag deserveste toata zona dintre Bobota – Maeriste – Hereclean, iar comuna Ip deserveste toata zona Nusfalau – Boghis.
Cele trei comuna sunt pozitionate strategic, la capat de judet; Ileanda la capatul spre judetul Cluj in Est, Ip spre judetul Bihor in Vest si Sarmasag spre judetul Satu Mare in Nord.