Sălăjenii care au contract cu Electrica Furnizare în regim de Serviciu Universal vor plăti, de la 1 ianuarie 2022, un tarif dublu pentru curentul consumat. Oamenii au primit deja, prin poștă sau e-mail, notificarea prin care sunt informați că, de anul viitor, tarifele se modifică.
“Având în vedere că actuala ofertă de furnizare a energiei electrice în regim de Serviciu Universal din contractul dumneavoastră expiră la data de 31.12.2021, prin prezenta, vă transmitem noua ofertă de furnizare a energiei electrice în regim Serviciu Universal, care intră în vigoare începând cu data de 01.01.2022 și este valabilă până la data de 31.03.2022. Prețul din ofertă (…) a fost actualizat ca urmare a condițiilor de piață/evoluției prețurilor din sectorul energetic. (…) Precizăm că, potrivit OUG 118/2021, aprobată prin Legea 259/29.10.2021, în perioada 01.11.2021-31.03.2022, clienții casnici vor beneficia de schea de sprijin pentru plata facturilor de energie electrică și gaze naturale.Efectul compensării, exceptării sau plafonării se va regăsi în factura de energie electrică/gaze naturale”, scrie în informarea trimisă de Electrica Furnizare.
Așadar, din prima zi a anului viitor, tarfiul practicat va fi de 1,47 lei/kWh, adică dublu față de cât este în prezent.
“În situația în care nu sunteți de acord cu modificările notficate privind prețul de furnizare, aveți dreptul de a denunța unilateral și în mod gratuit contracul, cu o notificare transmisă FUI (Furnizor de Ultimă Instanță, n.red.) cu cel puțin 21 de zile înainte, conform contractului cadru. În cazul în care nu exercitați dreptul de a denunța unilateral contractul, vă vom asigura în continuare furnizarea energiei electrice la prețul de Serviciu Universal”, mai precizează reprezentanții Electrica Furnizare.
Beneficiază de Serviciu Universal cei care nu au trecut pe piața concurențială
Piața energiei electrice s-a liberalizat de la data de 1 ianuarie 2021 și, prin urmare, prețurile pentru furnizarea energiei electrice nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Oamenii au putut alege să beneficieze de serviciul universal rămânând în continuare la furnizorul pe care îl aveau, la prețul din oferta de serviciu universal; să beneficieze de serviciul universal prin încheierea unui contract de furnizare cu un alt furnizor de ultimă instanță, la prețul din oferta acestuia; să aleagă un furnizor cu care să încheie un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial. Un asfel de contract în regim concurențial putea fi încheiat fie cu furnizorul pe care îl aveau, în cazul majorității sălăjenilor Electrica Furnizare, fie cu oricare alt furnizor de energie electrică dintre cei licențiați de către ANRE.
Pentru cei care nu au încheiat un contract, furnizarea energiei electrice s-a realizat, în mod automat, în baza contractului de furnizare a energiei electrice în vigoare, la prețul din oferta pentru serviciul universal.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, anunța, în luna septembrie, că prețurile pentru serviciul universal vor crește și recomanda populației să se orienteze către piața concurențială.
„Momentan, pentru aceşti clienţi inactivi la energie electrică, preţurile de serviciu universal valabile se aplică de la 1 iulie şi sunt valabile până la sfârşitul anului, până la 31 decembrie. Clienţii vor primi notificări în lunile noiembrie şi decembrie cu privire la preţul care se va aplica în semestrul I al anului 2022. Este foarte important: momentan, aceste preţuri de serviciu universal care se aplică pentru aceşti clienţi pentru semestrul II 2021 sunt printre cele mai bune din piaţă, nu prea există preţuri mai bune. Dar este de aşteptat ca aceste preţuri să crească de la 1 ianuarie, iar sfatul meu pentru aceşti consumatori este să fie foarte atenţi la notificările pe care le vor primi în noiembrie şi decembrie, să facă atunci comparaţia cu ofertele care vor fi disponibile în piaţă pentru perioada de după 1 ianuarie şi să facă o alegere în acel moment”, declara Zoltan Nagy-Bege, în cadrul unei dezbateri organizată de DC News.
Furnizorii de ultimă instanță, adică acele companii care sunt obligate să furnizeze electricitate clienților care nu au contracte închieiate pe piața concurențială sunt CEZ Vânzare, Enel Energie S.A., Enel Energie Muntenia S.A., E.ON Energie România S.A., Tinmar Energy S.A., Electrica Furnizare S.A..
dublu platesc si aia din regim concurential
În perioada 1 ianuarie – 31 martie oamenii nu vor plăti 1,47 lei/kwh. De ce nu scrieți cît va fi compensarea? E chiar atît de greu să dai măcar un pic de veste bună? Sau să explicați de ce e mai avantajos pentru micii consumatori casnici să încheie contract pe tariful „Stabil” și nu „Mobil”. Uitați-vă la vîrsta și îmbrăcămintea celor care sînt la coadă în fotografie, ei se uită și la cîțiva bănuți!
Alina, te rog eu frumos, documentează-te singură, nu te lua după mincinosul zoli. Prețul la curent se dublează și în piața concurențială, la tarif universal va fi 1,47 lei/kwh iar în piața concurențială 1, 42 lei/ kwh !
Liberalule, din aprilie încolo, românii vor plăti mai mult de dublu, atunci nu se mai compensează. Iar drogatu scîrț se opune chiar și la majorarea pensiilor cu 10 % !
Ce treaba are Scartu, bre, ca nu mai e in guvern? PSD e pe cai mari la guvernare, are mai multe ministere decat liberalii si tot degeaba. PSD + PNL – aceeasi mizerie!
Curent dublu. Gaz dublu. La porc nu mai ai voie sa dai laturi. Urmeaza majorare de impozite, ca asa s-a stabilit prin PNRR. Si bataia de joc Green Deal. Dar romanul nu trebuie sa stie toate astea, el trebuie sa ramana prost, ca sa poata fi condus. Multumim UDMR pt legea porcului, asta e subminarea economiei nationale. In Ungaria nu este pesta?! Sau politia de frontier opreste mistretul maghiar sa intre in Romania si invers?!
Vremi liberale cu pesedisti la guvernare…