Furnizorii de gaze naturale pentru populație anunță, rând pe rând, majorări de prețuri din prima zi a lunii viitoare. Noile tarife, pe lângă impactul direct pe care îl vor avea în bugetul românilor, se vor regăsi și în costul produselor și serviciilor. Scumpirea gazelor îi vizează pe cei care nu au trecut pe piața concurențială.
Compania E.On, cea care furnizează gaze și în Sălaj, a început să trimită clienților scrisori prin care-i anunță că perioada contractuală de un an va expira la 30 iunie. Clienții E.On care nu au ales un alt contract pe piața liberă sau un alt furnizor au trecut automat, la 1 iulie 2020, pe un contract conform ofertei anunțate de furnizor, contract care expiră la finele acestei luni. Oamenii pot să aleagă un alt furnizor, pot alege oferta E.On de pe piața concurențială sau pot să nu facă nimic, situație în care se va presupune automat că acceptă să rămână clienți încă un an, la noile tarife, aplicabile de la 1 iulie. E.On va scumpi gazul cu 13 la sută din prima zi a lunii viitoare. Apoi, de la 1 ianuarie 2022, prețul va fi din nou majorat cu încă aproximativ 5 la sută.
În prezent, clienții E.On care nu au trecut pe piața concurențială plătesc pentru gaz circa 134 de lei/MWh, fără TVA. De la 1 iulie, dacă nu vor trece pe piața liberă, vor plăti aproape 152 lei/MWh, fără TVA, iar din 1 ianuarie 2022 vor achita aproape 160 lei/MWh, fără TVA.
Până acum, doar 10 la sută dintre consumatorii casnici din România au trecut în piaţa concurenţială şi şi-au schimbat contractele cu furnizorul de energie electrică.
Pe site-ul ANRE găsiți lista completă a furnizorilor de gaze și energie, tarifele practicate de aceștia, ofertele pe care le au, precum și un comparator de prețuri.
E.ON Energie România are o cotă de piață de 41,12 la sută, după Engie România, cu 46 la sută, companie care a anunțat și ea majorări de prețuri.
Furnizorii mari care detineau pana de curand monopolul au niste preturi nesimtite. Piata energiei este acum libera si doar cei nepasatori vor fi fraieriti in continuare de firmele mari din domeniu. Pe site-ul ANRE gasiti comparatorul de preturi atat la energie electrica cat si la gaze naturale. Asa puteti afla ce furnizori ofera cele mai bune preturi. Cand romanii se vor destepta la cap si vor trece in numar mare la alte firme, atunci vom avea o concurenta reala si preturile vor scadea.
În sfârșit le-am luat fata la Cluj :-))))
Trecerea la piața concurențială înseamnă automat creșterea prețului la energie electrică sau gaz !