Judetul cu cea mai mare rata a creditelor restante
Efectele crizei se resimt tot mai mult in judetul Salaj, fapt confirmat nu doar de comportamentul financiar al populatiei, ci si de cel al agentilor economici. Statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) reflecta gravitatea situatiei: suntem fruntasi in randul judetelor cu cea mai ridicata rata a creditelor restante. Potrivit bancii centrale, salajenii – persoane fizice si juridice – au contractat de la institutiile bancare, pana la finele lunii aprilie, 2,13 miliarde de lei (circa 509 milioane de euro), in timp ce restantele ajungeau la 114 milioane de lei. Altfel spus, valoarea creditelor restante depaseste 5,3% din totalul imprumuturilor contractate de clientii din judet. Asta in timp ce la nivel national, restantele totale reprezinta doar 2,49% din soldul total al creditelor.
“Sunt mai multe cauze care au determinat cresterea restantelor catre banci. In ceea ce priveste companiile, acestea se confrunta cu lipsa banilor dupa ce nu au incasat contravaloarea prestatiilor efectuate in a doua parte a anului 2008. Ma refer aici la firmele care au executat diverse lucrari fie pentru stat, fie pentru parteneri privati, fara a-si lua banii. In al doilea rand, comenzile au scazut semnificativ in prima parte a anului in curs, determinand reducerea cifrei de afaceri si a profitului. Ca urmare, firmele nu au dispus de sumele necesare pentru a-si plati ratele catre banci”, este de parere Victor Ardelean, directorul Bancii Transilvania – Sucursala Zalau.
Cresterea restantelor era de asteptat, mai spune sursa citata, daca luam in calcul numarul mare de disponibilizari operate in ultima perioada de catre companiile din judet.
Dupa cum sustine Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, “mai multi factori influenteaza pozitionarea judetelor in clasamentul restantierilor, printre care rata somajului, fluxurile si tranzactiile comerciale, gradul de cultura bancara, PIB-ul pe cap de locuitor sau ponderea agriculturii in PIB-ul judetului”.
Iar relaxarea cu care s-au acordat creditele in anii anteriori nu ramane fara urmari neplacute. Ne amintim generozitatea cu care bancile au oferit imprumuturi in lupta pentru a cuceri o cota cat mai mare de piata. Acum, acea generozitate se intoarce impotriva institutiilor bancare.
Agentii economici din judet contractasera, pana la finele lunii aprilie, credite in valoare aproximativ 900 milioane de lei, in timp ce populatia imprumutase de la banci 1,22 miliarde de lei. Daca la capitolul credite in lei, societatile sunt cele care conduc, din punct de vedere al cuantumului creditelor in valuta, “campioni” sunt clientii persoane fizice, mai reiese din raportul BNR.
Top 5
In topul restantierilor, Salajul este urmat de Ialomita, cu o rata a creditelor restante de 4,79%, si de Bistrita-Nasaud, cu 4,69%. Pozitiile a patra si a cincea sunt ocupate de judetele Calarasi si Olt. La polul opus se afla Clujul si Constanta, cu doar 1,77%, respectiv 1,9%.