Bucuresti, cu un salariu mediu net lunar de 3.684 de lei si Cluj, cu 3.115 lei, conduc topul celor mai bine platite judete din tara, iar Vrancea este singurul judet unde salariul mediu este sub 2.000 de lei, adica 1.999 lei, arata un studiu privind piata muncii in 2018 realizat de Syndex.
Salarii de peste 2.600 de lei mai sunt in Iasi (2.650 lei), Sibiu (2.676 lei), Brasov (2.680 lei), Timis (2.945 lei), Ilfov (2.913 lei).
La polul opus, cu salarii intre 2.000 si 2.200 de lei sunt 19 judete: Maramures, Suceava, Botosani, Neamt, Vaslui, Braila, Buzau, Calarasi, Valcea, Mehedinti, Caras-Severin, Hunedoara, Bihor sau Salaj.
Decalajele geografice se mentin foarte mari: salariul mediu din Bucuresti este cu 84% mai mare decat cel din Vrancea; mai mult, salariul mediu din Bucuresti a crescut cu 12,6% in 2018, in timp ce cel din Vrancea a crescut cu 11,1%.
Observatia are o validitate generala: regiunile cu salarii reduse (sud, sud-est si nord-est, precum si unele judete din sud-vest) inregistreaza rate de crestere salariala mai mici decat judetele unde salariile sunt deja mult peste medie. Convergenta nu se vede decat la varf, capitala inregistrand o rata de crestere ceva mai mica decat judetele Cluj, Timis, Brasov sau Sibiu. Daca diferentele de crestere se mentin, in urmatorii cinci ani Clujul ar putea ajunge si chiar depasi Bucurestiul din punct de vedere al remunerarii medii.
La nivel sectorial, angajatii din IT si din intermedieri financiare si asigurari au in continuare cele mai mari salarii medii, cresterea de 9,4% inregistrata de aceste doua sectoare intre ianuarie 2019 si ianuarie 2018 fiind insa sub media nationala de 16,8%. Cresteri salariale consistente au fost inregistrate in sectorul constructii, care se confrunta cu presiuni importante pe piata muncii, si in activitatile de servicii administrative si suport, care cuprinde in mare parte activitati de outsourcing.
Chiar daca salariile au crescut in toate sectoarele mari de activitate, cresterile din sectorul public (administratie si aparare, invatamant, sanatate si asistenta sociala) sunt deosebit de ridicate, guvernul avand in acest sens o politica explicita de eficientizare a activitatii (retentia personalului si atragerea de candidati performanti) si de impulsionare a cresterii economice generale. in aceasta ultima privinta, ecuatia are cel putin doua necunoscute: in primul rand, masura in care cresterile salariale din sectorul public vor impinge indirect, prin mecanismul pietei muncii, salariile in sus si in sectorul privat; in al doilea rand, masura in care cresterile salariale impulsioneaza productia interna si nu alimenteaza cresterea accelerata a importurilor de bunuri de consum, noteaza realizatorii studiului. Continuarea strategiei de crestere actuale trebuind sa fie insotita de o stimulare suplimentara a productiei interne. In plus, pentru a asigura sustenabilitatea strategiei actuale, guvernul trebuie sa se concentreze pe cresterea veniturilor bugetare, care raman extrem de reduse in comparatie cu celelalte tari europene. La nivelul industriei prelucratoare, remunerarea medie a crescut in 2018 mai ales in sectorul fabricarii mijloacelor de transport (cu exceptia automobilelor) si in sectorul fabricarii produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucratea titeiului. General vorbind, decalajele intre sectoarele industriei prelucratoare se maresc in mod evident, cresterile din sectoarele cu salariile cele mai mici (mobila, imbracaminte, pielarie) fiind sub medie.