Modificari… Toti asiguratii sistemului public de sanatate se vor putea trata de acum inainte, si la privat, cu conditia ca diferenta dintre tarifele serviciilor sa fie suportate de pacient. Proiectul de lege a fost adoptat miercuri, 27 noiembrie 2019, de Camera Deputatilor.
Prin acest proiect de lege se urmareste crearea cadrului legal de reglementare a contributiei personale suportata direct de catre asigurati, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privati, care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate, in regim de spitalizare continua, ambulatoriu clinic de specialitate si ambulatoriu paraclinic, fata de tarifele suportate din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate, decontate de casele de asigurari de sanatate.
"Asiguratii care opteaza sa beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privati care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate, in regim de spitalizare continua, ambulatoriu clinic de specialitate si ambulatoriu paraclinic, pot plati o contributie personala pentru a acoperi diferenta dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privati si tarifele suportate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate decontate de casele de asigurari de sanatate", prevede proiectul.
Contributia personala pentru fiecare categorie de serviciu medical este afisata pe pagina de internet a furnizorilor privati de servicii medicale si se plateste de catre asigurati, in mod direct sau printr-o asigurare incheiata in baza unui contract cu o societate de asigurari. Prin contractul-cadru, aprobat prin hotarare a Guvernului, se stabilesc serviciile medicale pentru care asiguratii platesc contributie personala, modalitatea si conditiile acordarii acestora, precum si procedura de stabilire a nivelului contributiei personale.