Statul acuza un prejudiciu de cinci milioane de euro din neplata TVA si a impozitului pe profit de catre Trans Bitum SRL Salaj.
Pavel Halmajan, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri salajeni, a intrat in vizorul DNA. Numit in presa nationala „rege al bitumului”, Pavel Halmajan este acuzat ca nu a inregistrat facturi in valoare de 77 milioane de lei, inca din 2009, si astfel a prejudiciat statul prin neplata TVA si a impozitelor aferente.
Bitum Trans SRL Salaj, firma lui Pavel Halmajan, este una dintre cele mai importante societati de profil din tara. Cu aproximativ 600 de angajati, Bitum Trans are nenumarate contracte pentru furnizarea bitumului atat in Salaj, cat si in tara. Printre clientii importanti ai firmei se numara Bechtel-ul, caruia i-a furnizat bitum importat din Ungaria si Polonia pentru Autostrada Transilvania, dar si unul dintre cei mai cunoscuti „regi ai asfaltului” prin firma Euro Construct, care are in concesiune si tronsonul salajean al drumului european E81. Tot printre clientii firmei Bitum Trans se numara Consiliul Judetean Salaj si o mare parte a primariilor din judet. La un numar atat de mare de lucrari, Bitum Trans a acumulat si o cifra mare de afaceri, fiind unul dintre cei mai importanti agenti economici din Salaj si nu numai. Nu e de mirare ca a devenit subiect de interes pentru unele organe de control ale statului, care au descins la sediul firmei si au descoperit ca Bitum Trans se folosea de o practica obisnuita in mediul de afaceri: inregistrarea cu intarziere a facturilor pentru a evita plata TVA-ului pentru o perioada de timp. Presa nationala semnaleaza ca firma nu a inregistrat facturi inca din 2009, iar cuantumul acestora este de 77 milioane de lei, ceea ce inseamna o evaziune fiscala de aproximativ cinci milioane de euro – neplata TVA-ului si a impozitului pe profit.
Halmajan acuza statul ca nu-si plateste facturile
Aflat in Polonia, Pavel Halmajan nu contesta ca firma sa nu ar fi inregistrat la timp facturile, insa nu este de acord cu suma vehiculata de 77 de milioane de lei. Totodata, Halmajan a declarat pentru Graiul Salajului ca facturile respective sunt toate din 2011, cu exceptia uneia singure din 2009. „Nu poate fi vorba ca am prejudiciat statul, eu mi-am achitat toate taxele, inclusiv TVA-ul. Am luat credit de la banca pentru a achita TVA-ul. N-am inregistrat facturile de pe o luna pe alta pentru ca statul ne obliga sa platim TVA-ul in data de 25 a fiecarei luni, chiar daca noi incasam facturile mai tarziu. Aduc bitum din Ungaria si Polonia fara TVA, dar statul ma obliga sa platesc TVA-ul in luna respectiva, chiar daca incasez factura peste sase luni. Cand n-am avut bani, n-am inregistrat factura”, a precizat Halmajan.
Pavel Halmajan mai spune ca are de incasat din contracte aproximativ 140 de milioane de lei, in mare parte din contracte cu statul. Numai de la Bechtel are de recuperat 2,5 miliane de euro inca din 2009, iar de la primariile din judet si de la Consiliul Judetean Salaj aproximativ 15 milioane de lei. Dar, pentru toate aceste sume neincasate inca, firma sa a platit deja TVA-ul. „Platesc lunar pana la 100 de miliarde de lei vechi numai TVA si impozit pe profit. Anul acesta am platit la stat 545 miliarde de lei vechi, am luat credit de la banca si l-am achitat. Acum fac un alt credit pentru a-mi achita taxele la stat pentru urmatoarele luni”, a mai precizat afaceristul salajean.
Halmajan mai spune ca este un bun platnic la stat si ca aduce venituri mari bugetului. Anul trecut a achitat suma de 39,8 milioane de lei numai taxe si impozite, iar anul acesta, desi nu e gata anul, a platit deja 54,5 milioane de lei. Numai din plata TVA-ului se vede ca pentru Bitum Trans SRL Salaj lucrurile merg foarte bine, desi ne aflam in al patrulea an consecutiv de criza. Desi anchetat de DNA, Pavel Halmajan nu crede ca asta ii va afecta functionarea firmei sau ca i se va crea un prejudiciu de imagine. „M-au chemat o singura data la DNA Cluj”, recunoaste Halmajan, insa nu este deloc ingrijorat pentru ceea ce va urma.