Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Consiliul Judeţean Sălaj şi Asociaţia Culturală Creart Zalău, în perioada 18–26 august, expoziţia de artă vizuală „Silvania”, în spaţiul Piccola Galleria al institutului, care cuprinde lucrări ale artistului Flavius Lucăcel, curator Daniel Săuca.

Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, în intervalul orar 17:00–22:00.

Catalogul expoziţiei, cu texte de semnate de Marta Petreu, Elena Abrudan, Cătălin Bogdan, A. Calderón de Jesús, Carlos d’Ors, Daniel Săuca şi prof. univ. dr. habil Cristian Luca, poate fi consultat AICI

„Patria pictorului Flavius Lucăcel este Silvania. O poţi privi prin ferestrele sufletului. La fel cum Silvania se arată, pe fereastră, ca zestrea femeii măritate. Silvania e şi <Fecioara despletită>, <Noaptea nunţii>, <Zâmbetul mamei> ori <Florile bunicii>. Frumuseţea vieţii cu rost. Amintirea femeilor care au rostuit viaţa satului românesc. Casele din Silvania lui Flavius Lucăcel sunt astăzi pustii. Satul copilăriei e părăsit. Mai trăieşte doar în <Amintirile mamelor>. Pictorul ne adună în imaginara azi <Casă de oaspeţi>. Aici mai trăiesc ţoalele, ştergarele, tot ceea ce au lucrat vieţi la rând femeile satului. Silvania e şi frumuseţea acestor lucruri de mână, pe care artistul le transfigurează într-un amurg blând. De pe <Cărările satului> de altădată vine spre noi lumina frumuseţii şi a bunătăţii. În culorile frământate de mâinile mamelor, surorilor, mătuşilor şi bunicilor. Femei care nu au văzut niciodată Veneţia…”, spune Daniel Săuca, curator al expoziției.

“Flavius Lucăcel propune un exerciţiu de imaginaţie, după cum remarcă Daniel Săuca, anume a privi printr-o fereastră oglindă, care este totodată o fereastră-tablou, universul rural pe care modernitatea l-a transformat radical şi, ca urmare, a devenit deopotrivă amintire şi nostalgie, sursă de inspiraţie pentru artistul vizual care aduce în atenţia privitorului o lume a tradiţiilor şi a cotidianului ţărănesc aproape necunoscută tinerelor generaţii educate în epoca tehnologizării accelerate. Lumea satului, păstrătoarea obiceiurilor şi tradiţiilor perene, este protagonista lucrărilor artistului, un microcosmos a cărui cotidianitate se deapănă în spaţiul delimitat de hotarele satului, unde existenţa oamenilor este ritmată de ciclul naturii. Artistul utilizează în mod curent, cu talent şi măiestrie deosebite, tehnici moderne pentru a crea opere sugestive pe ţesături vechi sau pe suportul neconvenţional al lemnului doagelor butoaielor ieşite din uz. Încă şi mai inspirat se dovedeşte Flavius Lucăcel prin opţiunea-i de a folosi vechile ferestre ale locuinţelor tradiţionale din satele ardelene ca suport pentru picturile ce redau într-o cromatică expresivă structurile spaţio-temporale ale vieţii rurale. Armonizarea vitalismului culorilor calde, luminoase, cu tonurile cromatice reci, transpuse în tuşe groase, redau în lucrările reunite în personala Silvania a artistului Flavius Lucăcel, printr-o îmbinare inspirată a abstractului cu figurativul, vestimentaţia, ustensilele casnice, ţesăturile decorative şi, în general, cotidianitatea satului românesc al copilăriei, în care timpul pare a se fi oprit în loc, iar obiceiurile şi tradiţiile s-au păstrat nealterate”, completează Prof. univ. dr. habil. Cristian Luca, Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Flavius Lucăcel (n. 1968) este artist visual şi scriitor, cu o bogată activitate artistică. A publicat 13 volume de teatru, pentru care a obţinut numeroase premii. A prezentat o serie de spectacole-lectură şi are la activ numeroase proiecte expoziţionale precum „Edenul din Silvania” (Muzeul Naţional al Ţăranului Român, 2022),„Silvania din Eden” (ICR Madrid, 2022), „Curierul Timpului” (Turnul Croitorilor, parte a evenimentului Noaptea Muzeelor, 2021), „Pe fereastră” (Galeria Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj-Napoca, 2020).