Selecția procurorilor pentru ocuparea funcției șef al Direcției Naționale Anticorupție s-a încheiat, termenul limită pentru depunerea cererilor de înscriere fiind 6 februarie, ora 12.00.
Pentru a putea candida, era necesară o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător.
În prezent, funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție este deținută de sălăjeanul Crin Bologa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Acesta a confirmat faptul că s-a înscris în cursa pentru un nou mandat la conducerea DNA. Pentru presa centrală, a confirmat participarea la concurs și procurorul Marius Voineag, în prezent adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General și fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DIICOT, el fiind, se pare, singurul contracandidat al sălăjeanului pentru această funcție.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, în 20 februarie 2020, decretul pentru numirea lui Crin Bologa în funcția de procuror șef al DNA. Mandatul său, cu o durată de trei ani, expiră în data de 20 februarie 2023, însă are dreptul la încă un mandat în fruntea Direcției Naționale Anticorupție.
De când se află Crin Bologa la conducerea DNA, instituția i-a trimis în judecată, printre alții, pe fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, pe fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, pe fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi a României, Niculae Bădălău.
Candidații vor susţine, în faţa ministrului Justiției, un interviu constând în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare ale candidatului, evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează. Propunerile motivate ale ministrului Justiţiei vor fi înaintate Secției pentru procurori a CSM, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia, înainte ca propunerile să ajungă la șeful statului, cel care numește procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție.