Potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), suma totala platita in septembrie 2019 de statul roman pentru ajutorul social (venit minim garantat) s-a ridicat la 43,53 milioane de lei, valoarea medie platita fiind de 262 lei
Cea mai mare valoare a sumei medii platite (drepturi curente) pentru ajutorul social (venit minim garantat) a fost inregistrata in judetele Salaj – 336,27 lei, Brasov – 309,79 lei si Harghita – 303,56 lei.
Astfel, in lun septembrie 2019, au beneficiat de acest ajutor social 166.146 persoane. Cei mai multi beneficiari erau inregistrati in judetele Dolj – 11.171 persoane, Bacau – 9.010 si Buzau – 8.963. La finele lunii septembrie, erau suspendati de la plata 15.388 beneficiari, cei mai multi din Dolj – 1.264, Botosani – 1.051 si Bacau – 913. Cea mai mare valoare a sumei medii platite (drepturi curente) a fost inregistrata in judetele Salaj – 336,27 lei, Brasov – 309,79 lei si Harghita – 303,56 lei.
Totodata, in septembrie 2019, au fost efectuate alte plati (restante, reluari in plata, plati neachitate, corectii etc.) in contul acestui ajutor in suma de 285.148 lei. Venitul minim garantat (VMG), este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale si de combatere a saraciei.
Potrivit Legii nr.416/2001, venitul minim garantat se asigura prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculeaza ca diferenta intre nivelul venitului minim garantat prevazut de lege si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Legea privind venitul minim garantat amintita mai sus, a fost modificata in luna iulie 2018 prin Legea nr.192/2018, in principal cu scopul de a facilita integrarea pe piata fortei de munca a membrilor de familie beneficiari ai ajutorului social.
Asadar, daca beneficiarii de ajutor social refuza un loc de munca sau participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, dreptul la ajutorul social inceteaza.
In situaia refuzului unui loc de munca, se poate solicita un alt drept doar dupa o perioada de 12 luni de la data deciziei de incetare a dreptului. Exista de asemenea obligatia primarului de a intocmi planul de activitati sezoniere pe baza solicitarilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care au nevoie de forta de munca precum si stabilirea conditiilor de efectuare a activitatilor sezoniere de catre beneficiarii de ajutor social, inclusiv remunerarea acestor activitati sezoniere.
Totodata, daca beneficiarii de ajutor social refuza de doua ori participarea la aceste activitati sezoniere, dreptul la ajutorul social inceteaza, urmand sa poata fi solicitat un nou drept doar la un interval de 12 luni, ca si in situatia refuzului unui loc de munca.