Mai multe comunități din județul Sălaj sunt incluse în acțiunea demarată de Ministerul Sănătații privind depistarea activă a tuberculozei.

Programul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, ccare urmărește depistarea precoce și tratarea tuberculozei, costă 3,5 milioane de euro, bani nerambursabili, proveniți de la Fondul Global.

Acțiunea urmărește identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar.

Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale tuberculozei, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat, și se va realiza în comunități la risc, prin echipe mobile organizate și coordonate de către direcțiile de sănătate publică județene.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de tuberculoză sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă.

În octombrie 2021, o acțiune asemănătoare, derulată de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, a avut loc în comunele Crasna, Sâg, Horoatu Crasnei, Cristolț și Letca. Comunele unde a poposit caravana de depistare activă a tuberculozei, parte din proiectul ”Screening TB”, derulat cu fonduri europene, au fost cele în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri noi de tuberculoză.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în Sălaj este de 21,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet.  

Tuberculoza este cauzată de o bacterie și se transmite prin aer, prin picături de salivă eliminate de bolnav prin tuse, strănut sau vorbit.  

Teoretic, orice persoană se poate îmbolnăvi de tuberculoză. Există însă anumiți factori care cresc probabilitatea de infectare cu această bacterie: un sistem imunitar slăbit, pe fondul unor afecțiuni sau al urmării anumitor tratamente medicamentoase, unele forme de cancer, chimioterapia, medicamentele pentru prevenirea respingerii organelor transplantate, malnutriția, diabetul, vârsta înaintată, consumul excesiv de alcool, fumatul sau folosirea de droguri.

sursa foto: sanoteca.md