Sălajul se numără printre județele cele mai afectate de lipsa medicilor. Vorbim aici de medicii de famiie care, fie nu există deloc în unele comunități, fie sunt în pragul pensionării.
Mai exact, 13 comune din Sălaj nu au niciun medic de familie. O altă problemă o reprezintă vârsta medicilor care profesează. Potrivit datelor furnizate de Olga Stana, directorul CJAS Salaj, în cadrul celei mai recente ședințe a Comisiei de Dialog Civic, 60 din cei 100 de medici de familie din județ au vârste de peste 60 de ani.
Cât privește locul unde își desfășoară activitatea, 53 activează în mediul urban, iar 47 în mediul rural.
Luând în calcul media, la nivel național, de 1.800 de locuitori ca număr optim de persoane înscrise pe lista unui medic de familie pentru asigurarea unui nivel de calitate a asistenței medicale, în județ ne confruntăm cu un deficit de 19 medici de familie. Ar fi nevoie de încă 13 medici în mediul rural și de alți 6 în orașe.
Cele 13 comune fără medic de familie titular sunt Bănișor, Benesat, Camăr, Coșeiu, Crișeni, Fildu de Jos, Lozna, Poiana Blenchii, Românași, Rus, Treznea, Zalha și Șamșud.
Pentru aceste localități se asigură asistență medicală primară prin punctele de lucru (la Crișeni, Benesat, Lozna, Românași, Rus, Treznea și Tihău) și prin medicii de familie din localitățile învecinate.
Pentru atragerea medicilor și pentru a crea o stare de stabilitate în mediul rural, legea prevede acordarea unui procent de majorare a punctajului “per capita” cabinetelor din aceste zone, în funcție de condițiile de desfășurare a activității. În Sălaj, procentul acordat variază între de la 1% la Crișeni, de exemplu, 3% la Bocșa sau Vârșolț, până la 57% la Șimișna.
Potrivit Casei Județene de Sănătate, 38 de medici primesc în plus sub 10%, 14 medici primesc între 11 și 20%, un medic se încadrează la categoria între 31-40%, în timp ce doi medici primesc procent de majorare a punctajului “per capita” între 51 și 60%.
Pe listele medicilor de familie din Sălaj figurau înscrise, la finele lunii iunie 2023, un număr total de 207.366 de persoane, din care 110.589 în mediul urban și 96.777 de persoane în mediul rural. Din totalul acestora, 174.185 de sălăjeni sunt asigurați (84%%), iar 33.181 sunt persoane neasigurate (16%).