Un judeţ mic, cu o populaţie cât a unui cartier bucureştean, Sălajul are actualmente câteva nume importante la nivel naţional şi chiar internaţional, pe scena politică şi administrativă.

Lista este deschisă de cel care s-a mândrit mereu cu originile sale sălăjene, păstrând intact accentul ardelenesc chiar şi în luările de cuvânt din Parlamentul European. Dacian Cioloş, născut la Zalău dar crescut şi deprins în tainele agriculturii de către bunicul său, la Pericei, este în prezent europarlamentar, preşedinte PLUS şi, poate cel mai important, din iunie 2019, liderul grupului Renew Europe, al treilea grup ca mărime din Parlamentul European. În vârstă de 51 de ani, Cioloş este de profesie inginer horticultor, absolvent al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1989–1994). A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique din Rennes (1995–1996), beneficiind de o bursă guvernamentală franceză și un master științific în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale” la École nationale supérieure agronomique și Université Montpellier-I (1996–1997).

În perioada 1 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008 a fost ministru al Agriculturii, în cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar apoi el a ocupat funcția de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene între 2010 și 2014. În cadrul mandatului său, a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune. Din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, Dacian Cioloş a fost prim-ministru al României, după demisia lui Victor Ponta. În ianuarie 2019 a fost ales președinte al Partidului Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), formaţiune politică al cărei fondator este. În acelaşi an, Cioloș a obținut un mandat de eurodeputat şi a avut mai multe discuții cu conducerile partidelor En Marche! din Franța și Ciudadanos din Spania pentru constituirea unui nou grup politic, de centru-dreapta, în Parlamentul European. În iunie 2019, acesta a fost ales liderul grupului Renew Europe, al treilea grup ca mărime din Parlament.

Un nume important la nivel naţional, dar mult mai discret în apariţii, este cel al zălăuanului Eduard Hellvig, director al Serviciului Român de Informaţii (SRI). În vârstă de 46 de ani, el a absolvit specializarea Ştiinţe Politice din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică, Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca (1997), a urmat studii post-universitare în domeniul securităţii şi apărării la Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea “Carol I”, Bucureşti şi la Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall”, Garmisch – Partenkirchen. Din 2009, este doctor în Ştiinţe Politice al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti.  

În legislatura 2004-2008 a fost deputat în Parlamentul României, calitate în care a deținut funcția de secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (oct 2005 – sept 2008) și de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (subcomisia pentru securitate). Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, a devenit unul dintre primii europarlamentari ai României (1 ian – 9 dec 2007).

În anul 2012 a deținut portofoliul de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, iar în urma alegerilor parlamentare de la finele aceluiași an a câștigat un nou mandat de deputat. Mandatul de deputat s-a încheiat la 3 septembrie 2013, ca urmare a revenirii în Parlamentul European (sept 2013 – iun 2014). Și-a reconfirmat calitatea de europarlamentar și după alegerile din mai 2014, însă decide să renunțe la aceasta odată cu validarea sa, de către Parlamentul României, în funcția de director al Serviciului Român de Informații, în martie 2015.

Sălăjeanul Alin Mastan este, începând de marţi, inspector general al Jandarmeriei Române, el ocupând anterior funcţia de prim adjunct al Directorului General al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

Colonelul Alin Mastan a fost până în februarie 2017 şef al Serviciului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj, când a fost detaşat la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Alin Mastan are 42 de ani, el fiind absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, arma Jandarmi. De asemenea, a absolvit cursul postuniversitar Drept Internaţional Public-Relaţii Internaţionale şi cursul postuniversitar Management la Institutul de Studii pentru Ordine Publică Bucureşti.

Actualul ministrul al Transporturilor, Lucian Nicolae Bode s-a născut la 27 octombrie 1974, în Valcău de Jos, judeţul Sălaj.

În 1998 a absolvit Facultatea de Electrotehnică şi Informatică, specializarea inginer electromecanic, la Universitatea din Oradea. În 2009 a absolvit un program de perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţionale, la Institutul Diplomatic Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 2011 a absolvit un curs de nivel înalt “Securitate şi bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Tot în 2011, a mai absolvit un Masterat în “Managementul Securităţii în Societatea Contemporană”, la Facultatea de Istorie şi Filozofie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, conform CV-ului său de pe www.cdep.ro.

Din 2001 până în 2008 a fost inginer, purtător de cuvânt şi şef serviciu în cadrul S.C. Electrica S.A., Sucursala de distribuţie a energiei electrice Zalău. Din 2003 până în 2008 a fost preşedinte al sindicatului Electrica Zalău. Din 2001 a deţinut mai multe funcţii în cadrul PD (PDL), iar din aprilie 2017 este preşedinte al PNL Sălaj.

În urma alegerilor din 30 noiembrie 2008 a fost ales deputat din partea PDL, în Colegiul uninominal nr. 1 din Sălaj. La alegerile din 9 decembrie 2012, a obţinut al doilea mandat de deputat, în urma redistribuirii, în colegiul 1 Şimleu Silvaniei. În decembrie 2016, a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 33 Sălaj. În actualul mandat de deputat este preşedinte al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură.

A fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în Guvernul Ungureanu (9 febr. 2012 – 27 apr. 2012), iar în prezent este ministrul al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în mandatul său Autostrada Transilvania, un proiect vital pentru Sălaj, înregistrând progrese importante.

Gheorghe Mirel Taloş, originar din Zalău, este preşedinte interimar al Institutului Cultural Român.

În vârstă de 46 de ani, el are studii de filologie hispanică și română la Universitatea București (1992-1996), încheiate cu o teză de licență despre Mario Vargas Llosa. În 1999, a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), cu dizertatia „Partidele politice în România postcomunistă. O analiză a partitocrației”. În 2008, a fost deputat de București, iar în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016 a fost deputat al colegiului electoral Zalău.

În toți cei nouă ani în care a fost deputat, a fost membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, raportor al comisiei pentru mass-media şi a elaborat și susținut inițiative legislative în domeniul artelor și al mass-media.

A publicat volumele Partidele politice în tranziție (Editura Libripress, 2002), Îndrumar în liberalismul politic (Editura Curtea Veche, 2004), Colecționarul de nuduri (Editura RAO, 2018) și Undeva în Transilvania (Editura RAO, 2019).

Mirel Taloş face parte din conducerea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), secțiunea „scenariu de film” şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A fost vicepresedinte al Institutului Cultural Român (2017-2019), calitate în care a coordonat Programul “Centenar” al ICR, care a inclus peste 600 de proiecte. Din iulie 2019, este preşedinte interimar al Institutului Cultural Român.