Vineri, 18 februarie, a avut loc proba scrisă din cadrul celui de-al doilea concurs pentru ocuparea posturilor vacante de directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ din Sălaj. A fost nevoie de încă un concurs deoarece, după sesiunea din septembrie-decembrie 2021, au rămas vacante 31 de posturi de directori și 9 posturi de directori adjuncți în unitățile de învățământ din județ.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean, au fost validați pentru a participa la concursul desfășurat în centrul special organizat la Colegiul Național Silvania Zalău 29 de candidați. S-au prezentat 27, reușind toți să promoveze proba scrisă. Cea mai mare notă obținută a fost 9,60, iar cea mai mică a fost 7,40. Pentru a fi admiși la această probă, candidații au avut nevoie să obțină minimum nota 7.

Sălajul și Giurgiu, singurele județe din țară cu rată de promovare de sută la sută

Potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul Educației, județele Sălaj și Giurgiu sunt singurele din țară unde rata de promovare la proba scrisă au fost de sută la sută.

E interesant însă că datele de la minister nu se potrivesc cu cele afișate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean. Pe site-ul instituției figurează, cum spuneam anterior, 29 de persoane pe lista candidaților validați, respectiv 27 de persoane, toate admise, pe lista rezultatelor.

Pe site-ul miniserului, Sălajul figurează cu 29 de candidați, respectiv 29 de promovați.

Oricum, după ambele tabele, rata de promovare este de sută la sută. Performanța au mai reușit-o doar candidații de la Giurgiu. La Cluj, procentul de promovare a fost de 91,18 la sută,în restul județelor media de promovare fiind, în medie, de 70 la sută.

Sesiune specială pentru cei în carantină sau izolare

Candidații care au fost validați pentru a participa la concurs, dar la data de 18 februarie s-au aflat în carantină sau izolare, vor putea susține proba scrisă în data de 4 martie.

Proba de interviu se va desfășura în perioada 16 – 25 martie, în locațiile stabilite de Inspectoratul Școlar, care vor fi afișate la sediul instituției și pe site-ul www.isjsalaj.ro. Din comisiile de evaluare vor face parte, la fel ca în prima sesiune, un inspector școlar, doi reprezentanți ai unității de învățământ, un reprezentant al autorității locale și un specialist în resurse umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management.

La nivel național, au rămas neocupate peste o mie de posturi

În sesiunea septembrie-decembrie 2021, la nivel național au fost ocupate doar 60,84% din cele 8.652 de funcții vacante de director și director adjunct.

În actuala sesiune au fost depuse 3.115 dosare, din care 3.082 au fost validate și au permis participarea candidaților la proba scrisă. Au fost prezenți 2.850 de candidați, 209 au absentat, iar 23 de candidați din 17 județe, aflați în izolare sau carantină la data probei scrise, au solicitat participarea la sesiunea specială programată în acest sens în 4 martie. Doi candidați au fost absenți la evaluarea lucrărilor, iar trei lucrări au fost anulate.

Din cei 2.845 de candidați prezenți și evaluați vineri la proba scrisă, au fost declarați admiși 2.039 de candidați (71,67%), iar 806 candidați (28,33%) au fost respinși.

Cu alte cuvinte, peste 1.000 de persoane au picat proba ori nu s-au mai prezentat la examen. Dacă ne gândim că după sesiunea precedentă rămăseseră 3.388 de posturi neocupate, e lesne de observat că multe unități de învățământ din țară vor rămâne cu directori interimari și după cea de-a doua sesiune a concursului.