Pe parcursul anului 2011, prin Salaj s-au perindat o seama de personalitati. Fie ca au venit in vizite oficiale, fie ca au venit pentru campanii electorale de partid sau pentru a promova diferite activitati cultural-sportive, cei mai importanti oameni ai tarii au descoperit in cursul acestui an unde este Salajul pe harta.
Varfurile agriculturii
Prima vizita oficiala de la centru din anul 2011 a fost facuta de Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, care a fost interesat sa faca propaganda camerelor agricole. Desi a fost intampinat de aproximativ 100 de fermieri salajeni care au venit sa isi spuna pasurile oficialului de la Bucuresti, acesta a pasat toate problemele si a fost mai interesat de intoarcerea la capitala decat de nevoile taranului salajean. Pentru ca secretarul de stat se adresa fermierilor ca in Franta, nu lui badea Ion care nu facea obiectul activitatii sale. O alta vizita agricola a fost facuta de ministrul secretar de stat Tanczos Barna care a venit sa ii urecheze pe aceiasi agricultori salajeni, dar si pe primarii de comune, ca nu se acceseaza suficiente fonduri europene. Tanczos Barna macar si-a notat problemele semnalate de primari in accesarea fondurilor europene si a promis ca le va rezolva. Insa situatia a ramas la fel ca inainte de vizita ministrului secretar de stat.
Recital Daniel Funeriu
Ministrul Educatiei Daniel Funeriu a marcat invatamantul salajean prin vizita pe care a facut-o la Zalau, pe parcursul careia a facut o puternica si propagandista campanie noii Legi a educatiei. Timp de trei zile, ministrul Funeriu a discutat cu toti factorii implicati in sistemul de educatie local, mai putin cu profesorii care l-au intampinat cu greva japoneza. Dascalii nemultumiti de noua Lege a educatiei, de plafonarea salariilor, dar si de faptul ca nu li se acorda drepturile salariale castigate in instanta, au declansat greva japoneza chiar la venirea ministrului lor, insa degeaba. Cu gratia bine-cunoscuta, ministrul Funeriu a jonglat printre oficialii salajeni si a lasat in off-side sindicalistii. Concluzia vizitei: sistemul educational al lui Funeriu este cel mai bun si cel mai frumos, iar in Salaj nu sunt probleme in invatamant.
SMURD – ul a adus in Salaj cei mai multi oficiali
Desi doar un proiect, SMURD-ul a adus in Salaj cele mai multe oficialitati. Inca de la inceputul anului 2011 acest proiect a fost capul de afis al vizitelor oficiale – proiect care s-a concretizat pana la urma in cursul lunii decembrie. Primul a fost colonelul Marcel Lucaciu, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, care a promis ca pana in toamna serviciul va fi functional. Nu a fost asa, chiar daca ulterior a venit si ministrul Cseke Attila si a promis acelasi lucru. Totusi, in toamna au sosit primele trei ambulante SMURD si a fost instruit personalul care sa actioneze pe aceste masini. Pe rand, s-au perindat in Salaj secretarul de stat Raed Arafat, din nou ministrul Sanatatii de atunci Cseke Attila, dar si ministrul de Interne Traian Igas – toti cu aceeasi promisiune. Mult mai tarziu decat a fost prognozat, in 18 decembrie, SMURD-ul a fost inaugurat la Zalau cu mare fast. Iar la taierea panglicii au participat Raed Arafat, ministrul Traian Igas, colonelul Marcel Lucaciu si… colega noastra Alina Rad, invitata ad-hoc de seful IGSU sa taie panglica tricolora.
Gabriel Oprea ne-a linistit de tot – a dat poligonul din vorbe
O alta vizita mult asteptata la nivel de Salaj a fost cea a ministrului Apararii, Gabriel Oprea. Acesta a fost asteptat cu sufletul la gura de reprezentantii administratiei locale pentru ca era nevoie de acordul lui in privinta cedarii poligonului de la Aghires. Obiectivul militar de la Aghires este cea mai importanta piedica in terminarea soselei de centura din Zalau, care ar usura mult traficul din zona municipiului resedinta de judet. Iar Gabriel Oprea a sosit la Zalau pe cai mari, promitand tuturor ca poligonul va fi cedat autoritatilor locale in secunda urmatoare gasirii unui teren care sa corespunda normelor armatei pentru amplasarea unui nou poligon. Cel care a „muscat” promisiunea a fost prefectul Alexandru Vegh, care a demarat o adevarata vanatoare de teren disponibil in judet, iar cand l-a identificat, a inaintat solutia catre Minister. Entuziasmul prefectului a pierit cand supusii lui Oprea au gasit o noua chichita pentru a amana cedarea poligonului – vor echivalarea valorica a terenului. Inca o data, promisiunile de la Bucuresti se dovedesc simple pacaleli.
Simleul – capitala portocalie a Salajului
In cursul anului 2011, cel mai important oras din Salaj a fost pentru guvernanti Simleul Silvaniei. Fie ca a fost vorba de vizite oficiale, fie ca a fost vorba de campanie interna a PDL-ului, pentru Simleu Silvaniei au optat cei mai multi oficiali. In orasul lui Septimiu Turcas i-am vazut pe Emil Boc, Elena Udrea, Anca Boagiu, Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Traian Igas, Gheorghe Falca, Ioan Oltean, veniti sa convinga organizatia judeteana a PDL sa voteze inca un mandat pentru Emil Boc la sefia partidului. De cealalta parte, contra-candidatii lui Emil Boc – Vasile Blaga si Teodor Paleologu – au avut parte de intalniri mai restranse la Zalau.
Gabi Szabo a venit la cross
Cu ocazia Zilei Sportului, pe 7 mai, indragita sportiva a reusit sa-i mobilizeze pe zalauani sa iasa la alergat pentru a marca acest eveniment, iar cross-ul promovat de Gabi Szabo a avut un succes extraordinar. N-a fost singura, ci a venit insotita de campioana mondiala la fitness, Diana Oprea. „Sunt onorata sa fiu in mijlocul celor care locuiesc in acest minunat oras si vreau sa le multumesc pentru cat sunt de deschisi”, a spus Gabriela Szabo dupa cross. Campioana mondiala la atletism a precizat ca a fost pentru a doua oara in Zalau si ca a gasit aici un oras „placut”, care este incantat de astfel de evenimente precum cel promovat de ea.
Attila Cseke, abonat la vizite in Salaj
Fostul ministru al Sanatatii, Attila Cseke, a facut cele mai multe vizite in Salaj. Fie ca a venit in vizite oficiale, fie ca vizitele sale au avut un caracter privat, de cele mai multe ori, acesta s-a oprit la Simleu Silvaniei – localitate de care il leaga multi prieteni si amintirile din armata. Attila Cseke a inaugurat ambulatoriul de la Spitalul Orasenesc din Simleu, dar a participat si la inaugurarea Centrului de boli rare de la Zalau, impreuna cu omologul sau din Norvegia, Anne – Grete Strom Erichsen. Atentia data de oficialitati acestui eveniment este datorata faptului ca Centrul de la Zalau este unicat in Uniunea Europeana.
Attila Cseke nu a fost singurul membru al guvernului provenit din UDMR care a vizitat judetul nostru. Ponderea populatiei maghiare transforma Salajul intr-o destinatie predilecta a oficialilor maghiari care vin in mod frecvent pentru a lua pulsul comunitatilor propri. Fostul presedinte al UDMR, Marko Bela, care are si functia de vicepremier, a purtat discutii cu oficialitatile judetului, iar noul presedinte al aceleiasi formatiuni politice – Kelemen Hunor – a taiat panglica la inaugurarea centrului sportiv de la Doba. De asemenea, ministrul secretar de stat Tanczos Barna a venit sa ia pulsul agricultorilor salajeni. Si nu in ultimul rand, consilierul presedintelui Traian Basescu – Peter Eckstein Kovacs – a vizitat maghiarimea in incercarea de a-i convinge pe delagatii UDMR sa-l voteze pentru functia de presedinte. Cel putin pentru o parte a guvernului – cea formata din reprezentanti UDMR – Salajul este un judet important.