Razboiul apei – Compania de Apa impotriva zalauanilor
Scandalul iscat prin introducerea noilor contracte de facturare a apei la comun incepand cu luna ianuarie a acestui an si metoda debransarilor adoptata de Compania de Apa pentru ai determina pe cetateni sa se conformeze a marcat anul 2011. Unicul distribuitor de apa din orasele salajene i-a facut „Knock-out” pe zalauani in patru reprize de de-bransari. Pentru a-i obliga sa incheie noile contracte si sa accepte facturarea la comun, Compania de Apa a inceput razboiul debran-sarilor. Sute de zalauani au ramas fara apa la robinete, iar singura lor sansa sa beneficieze de serviciul furnizorului a fost semnarea contractului. Consiliul Judetean Salaj a intervenit tardiv insa, dar a reusit sa modifice Regulamentul de furnizare a apei in luna noiembrie, introducand un paragraf prin care a interzis debransarea in scopul semnarii noilor contracte. Nu a trecut decat o saptamana de la instiintarea populatiei cu privire la noua reglementare si Compania de Apa a mai debransat o scara de bloc pe motiv ca locatarii au renuntat la serviciile lor.Au ramas sub 100 de scari de bloc din cele peste peste 1200 din Zalau ce nu au incheiat noile contracte, iar furnizorul de apa a inceput debransarile pentru neplata facturilor, daca pentru contracte nu mai au voie sa sisteze apa.
Transurbis-ul are exclusivitate in statiile din municipiu
Transportatorii interjudeteni au interdictie sa opreasca in statiile de autobuz din urbea de la poalele Mesesului care apartin Transurbis-ului, chiar daca Prefectura Salaj a actionat in instanta Primaria Zalau. Tribunalul Salaj a dat dreptate municipalitatii, respingand cererea Prefecturii de anulare a hotararii Consiliului Local Zalau. Tarifele Transurbis pentru bilete si abonamente a ramas neschimbat pe parcursul anului, dar si asa, zalauanii platesc printre cele mai scumpe calatorii locale din tara, respectiv patru lei pentru un bilet cu doua calatorii, 60 de lei pentru un abonament lunar, iar elevii platesc lunar 50 de lei.

Invatamantul s-a ales cu… o statuie
Invatamantul salajean a „servit” una calda, alta rece pe parcursul anului 2011. „Testul maturitatii” absolventilor de liceu a aratat adevarata fata a educatiei prin rezultatele dezastruoase obtinute de liceeni. Totusi, Salajul s-a clasat printre primele 10 judete la rata promovabilitatii dupa cele doua sesiuni de BAC. La inceputul anului scolar 2011-2012, in urma prezentarii in paginile Graiul Salajului a sumelor de bani pe care le cer cadrele didactice parintilor pentru modernizarea salilor de clasa sau alte cheltuieli „adiacente” educatiei, inspectorul general Ioan Abrudan a anuntat ca „fondul clasei” este ilegal. Totusi, parintii au achitat diverse sume de bani pentru o mai buna educatie a odraslelor. Spre final de semestru, cu ocazia Zilelor Invatamantului Salajean, cadrele didactice salajene s-au ales cu o statuie – GNOSIS – drept simbol al educatiei pentru a carei realizare au contribuit tot cadrele didactice si angajatii Inspectoratului Scolar.

Se fura la lumina zilei
Politia Rurala a fost reorganizata in a doua jumatate a acestui an, angajatii posturilor de politie din comune fiind transferati la cele opt sectii de politie rurala nou-infiintate, respectiv Zalau, Crasna, Nusfalau, Simnihaiu Alma-sului, Hida, Ileanda, Jibou si Sarmasag. Hotii au profitat de debandada din sistemul de ordine publica de la sate si au inceput sa-i terorizeze cu atacurile lor pe locuitorii din mai multe comune salajene in miezul zilei, fara sa le mai fie frica. La numai doua luni de la functionarea noii formule numarul solicitarilor prin dispeceratul 112 a crescut in medie cu 40 la suta, iar in zonele cu locuitori de etnie roma au crescut chiar si cu 100 la suta la Hida si 80 la suta la Crasna.

Locatarii din E24 au primit despagubiri derizorii
Dupa patru ani de procese si suferinta, fostii locatari ai blocului E24 – bloc ce a explodat in septembrie 2007 – au primit sentinta in procesul cu cei vinovati de tragedie. Curtea de Apel Oradea a decis prin sentinta definitiva ca fiecare victima sa primeasca 2.000 de euro, re-prezentand daune morale, contravaloarea locuintelor si a bunurilor distruse de explozie, precum si contravaloarea chiriei pentru cei patru ani scursi de la producerea tragicului accident. Totodata, instanta bihoreana a decis si reducerea pedepselor pentru cei sase angajati ai E-On Gaz care s-au facut vinovati de producerea exploziei la blocul E24.