Vineri, 31 ianuarie 2020, la miezul noptii, Marea Britanie respectand votul cetatenilor sai pentru BrexiT (pe care birocratii de la Bruxelles au incercat din rasputeri sa nu-l respecte) a parasit blocul comunitar la care a aderat in 1973. Saga iesirii parea fara de sfarsit, pana mai ieri cand eurodeputatii, au cântat tinându-se de mâini, precum a facut-o si europarlamentarul nostru Dacian Ciolos mare aparator al "valorilor europene", piesa traditionala scotiana "Auld Lang Syne" interpretata de regula la final de an, în semn de "la revedere" si dedicata vechilor prieteni. Insa, de ce sa nu o spunem Marea Britanie nu a fost niciodata un adevarat prieten in cadrul blocului comunitar, niciodata nu a fost pe deplin integrata, iar faptul ca si-a mentinut moneda a fost indiciul clar ca nici nu a avut vreodata intentia sa o faca.
rn
Pentru salajenii care vor sa continue sa traiasca în Marea Britanie, pentru a ramane in aceasta tara, care mereu i-a desconsiderat pe romani, tratandu-i ca pe cetateni europeni de mana a doua, acestia trebuie sa aplice pâna în iunie 2021 pentru obtinerea statutului de rezident. De asemenea, intrarea în Marea Britanie va fi permisa în continuare pe baza cartii de identitate, cel putin pâna la 31 decembrie 2020, sau cu pasaportul, potrivit Ambasadei României în Regatul Unit.
rn
Salajeni mai trebuie sa stie ca odata cu retragerea din Uniunea Europeana, Regatul Unit nu va mai acorda prioritate imigrantilor proveniti din UE, (in ce priveste romani, nu o facea nici inainte) iar pana acum din partea Guvernului Orban nu a aparut in spatiul public nici macar o informatie, cum ca ar fi interesat de soarta romaniilor dupa Brexit. In schimb, in ce priveste reprezentantii comunitatii britanice de afaceri din România, desi Marea Britanie ocupa ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori straini directi în România, Ludovic Orban, conform unui comunicat, a aratat ca "Guvernul va depune toate eforturile necesare pentru asigurarea stabilitatii si predictibilitatii cadrului fiscal-bugetar, în sprijinul activitatilor generatoare de valoare adaugata si locuri de munca în economie. Predictibilitatea reprezinta o conditie esentiala a dezvoltarii durabile a investitiilor si contribuie la functionarea eficienta a mecanismelor de piata, în beneficiul consumatorilor.