Nu-i o noutate ca in momentul de fata noi suntem prin coada clasamentului la nivel de trai si ca nivel de dezvoltare in general. Cele mai apropiate de noi sunt tari precum Ungaria sau Polonia, dar si distanta fata de acestea este maricica. Nu eu, ci statisticile spun ca pentru a le ajunge din urma ar trebui sa treaca circa 18-20 de ani. Iar in ceea ce priveste Germania, de pilda, se spune ca doar intr-o suta de ani ne vom putea apropia mai mult, la circa doua-treimi al nivelului de trai al nemtilor. Nu trebuie sa fii specialist in statistica economica pentru a pricepe ca situatia nu e deloc pe roze. Cu toate progresele facute in ultimii ani, Romania ramane tara fara drumuri, apa curenta, canalizare ori spitale care sa corespunda unor cerinte minime. Basca, o coruptie fara sfarsit. Dar cel mai dureros este faptul ca Romania produce hrana putina si scumpa, desi beneficiem de un potential de invidiat, care ar putea hrani doua Germanii. Ironia face ca astazi sa asistam la un nou trend al istoriei: inceputul declinului civilizatiei occidentale din cauza costurilor sociale tot mai mari. Asta se ascunde, de fapt, sub sintagma „datoria statelor suverane”. Efectul? Aarile europene dezvoltate intampina dificultati serioase in a mai asigura cetatenilor obisnuitul confort occidental. Unde poate duce aceasta? Cel mai verosimil este scenariul cu prabusirea nivelului de trai al europenilor. Trebuie doar sa ne intrebam in cat timp inevitabilul se va produce. Asa se face ca printr-o ironie a istoriei (si inca ce ironie), Romania poate ajunge la nivelul de dezvoltare al UE. Din pacate, nu pentru ca noi vom creste, ci pentru ca europenii, iata, o vor lua la vale. Sa moara capra vecinului! O sa spuneti ca sunt cinic. Momentan insa, observand ce se petrece in jur, nu am nici un motiv sa fiu optimist pe termen lung.
Sa moara capra vecinului!
Articole
În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...Gata vacanța! A început Modulul 3
Miercuri, 8 ianuarie, elevii s-au întors la cursuri. A început cel de-al treilea modul din acest an școlar, care va dura până în data de 7 februarie, 14 februarie sau 21 februarie, după caz, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar în parte. Elevii vor avea o vacanță de o săptămână, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025, tot la alegerea inspectoratelor școlare. Modulul 4 de cursuri va începe în 17 februarie, 24 februarie sau 3 martie,…
Mai mult...